Maschmanns ost og vintips: Slik lager du en perfekt aften med ost og vin.

Ost og vin er som to primadonnaer som man ønsker kunne danse godt sammen. Det er utfordrende, trivelig og spennende på en gang. En del faste danstetrinn er det, men nyanseforskjeller i både ost og vin gjør det hele mer komplekst og spennende. Helt sikker kan man aldri være på dette med å få vin og ost til å harmonere perfekt. 

  OSTEDISKEN PÅ MASCHMANNS

Ostedisken på Maschmanns har et rikt og bredt utvalg av oster, og vi satser stort på håndverksoster, det vil si ost fra små gårdsprodusenter, fremfor industrielt produserte oster. Vi har flere norske oster, men de fleste kommer fra Frankrike, etterfulgt av Sveits, Italia, Spania og England. Også Sverige og Danmark har noen særegne oster hos oss. De aller fleste ostene er upasteuriserte, noe som ofte fører til mer komplekse smaker, og, som med vin, gir en smak av «terroir»/ opphavstedet der kyrne har beitet.

SLIK PLANLEGGER DU OSTEKVELDEN

Beregn 250 gram ost per person. Husk å ta osten ut av kjøleskapet minst en time før gjestene kommer. Rekkefølgen på ostene er viktig for en god smaksopplevelse. Begynn med de milde ostene og avslutt med de sterke og fyldige. Også melketype kan man tenke på. Det er best å begynne med geitemelksost, siden kumelksost, og til slutt sauemelksost.

SLIK VELGER DU VIN TIL OST

Når vi velger vin til oster er det ofte lurt å se på kartet. De lokale vinene fra samme område som osten kommer fra, passer ofte godt til, men ikke alltid. Utover dette er det som hovedregel lettest å matche hvite viner heller enn røde viner til ost. Dette kommer av at røde viner har tanniner som kommer i konflikt med saltet og skorpen på osten. Til blåmuggoster er det gjerne søte viner, røde eller hvite, som passer best.
Chèvre fra Maschmanns

CHÈVRE

Buchette de Manon & Mistralou

Chèvre har som navnet sier noe med geit å gjøre. En av de herligste vårtegnene er når de første ferske geitostene fra Provence, sør i Frankrike, kommer til oss. Fortsatt får vi levert Buchette de Manon og Mistralou, begge fra en liten økologisk produsent. Men sesongen er på hell. Det gjelder derfor å sikre seg disse godbitene nå.

Vin: Tørre og syrefriske hvitviner passer godt til Chèvre. For eksempel fra Rhöne eller Languedoc/ Provence.

Saint-Félicien fra Maschmanns

SAINT-FÉLICIEN

Sant-Félicien er en kremet og fet hvitskimmelost fra Rhône-Alpene. Den er mild, og lett og like, men likevel fyldig og smaksrik. Når osten er riktig moden, flyter kjernen ut av den tynne skorpen sin, og smurt på en baguette kommer osten virkelig til sin rett.

Vin: Rød- eller hvitvin fra Côtes du Rhône.

Epoisses fra Maschmanns

EPOISSES

Epoisses er Frankrikes mest berømte «rødkittost» og kommer fra Burgund. Osten vaskes i en blanding av saltlake og «Marc de Bourgone», en lokal Brandy. Dette gir osten dens sterke lukt og sin røde, karakteristiske skorpe. Den flytende kjernen er derimot mild, og har en herlig fruktig og krydret smak.

Vin: Til Epoisses bør man absolutt velge en lokal vin. Det vil si en hvit Meursault eller en Chablis 1’er Cru fra Burgund.

Manchego fra Maschmanns

MANCHEGO

Manchego Akkem 12 mnd

Får å kunne kalles «Manchego» må osten komme fra La-Mancha, i sentral-Spania, og kan kun lages på melk fra sauerasen «Manchega». Vår 12 mnd-versjon er gårdsprodusert og upasteurisert og har en herlig balanse mellom det søte og sterke («pepper-preg»). Selv om den er modnet i ett år er osten likevel myk og kremet i munnen. Kvedegele som vist på bildet er en klassiker sammen med Manchego.

Vin: En tørr/ halvtørr Riesling passer godt til Manchego.

Roquefort fra Maschmanns

ROQUEFORT CARLES

Blåosten Roquefort Carles lages av den lille familiebedriften «Carles» i Roquefort-sur-Soulzon i Aveyron, sør i Frankrike. Roquefort må lages på sauemelk fra rasen Lacaune og må modnes i de naturlige grottene i Roquefort. Sauemelken tilføres mugg (Penicillum Roqueforti) og i løpet av tre dager dreneres, saltes, tørkes, børstes og hulles osten før den modnes i 2-3 måneder i de naturlige grottene. Roquefort er utvilsomt osten med mest smak og kompleksitet, og balansen mellom det søte og det salte er fortreffelig.

.

Vin: Rød- eller hvit søtvin (Sauternes, Tokaji, Recioto della Valpolicella).

DRIKKE TIL OST:

 • Unngå røde viner med mye tanniner.
 • Alkoholfritt: En tørr eplemost.
 • Kombucha er også et bra alternativ.
 • Tenk harmoni når du skal matche vin og ost.
 • Ost og vin fra samme område er ofte bra valg.
 • Champagne går til alt, unntatt de blå ostene.

DET GODE TILBEHØRET:

 • Fin baguette fra Maschmanns Bakeri
 • Solbær fra Hovelsrud Gård
 • modne pærer
 • søte druer

UNNGÅ:

 • salt kjeks
 • paprika
 • stangselleri

Salt kjeks skaper ubalanse i smaksbildet. Paprika og selleri bidrar til et metallisk smaksbilde.