MatnyttigKarenslyst på Skøyen

Maschmanns Matmarked på Karenslyst allé

Skøyen stasjon er et av de mest trafikkerte knutepunktene i Norge. Folk strømmer til og fra Skøyen med, buss, tog, bil, sykkel eller til fots. Nærmere 50 000 mennesker bor eller arbeider i området langs Karenslyst allé

Bildet over viser trolig hvordan Karen Sverdrup Maschmann hadde det på sitt Karenslyst

Navnet Karenslyst startet med apotekeren Johan Heinrich Maschmann som forelsket seg og giftet seg med Karen Sverdrup i Christiania i 1774. 5 år etter Johans død i 1785 kjøpte Karen en byløkke på Skøyen. Eiendommen ble først kalt Maschmanns løkke med fikk siden navnet Karenslyst.

Les mer om Karen Sverdrup Maschmann sin spennende livshistorie

Sønnen til Johan Heinrich og Karen skulle også sette spor etter seg. Selv om han etter sigende hadde vært svakelig og ble badet i kjøttsuppe og pakket inn i bomull og varmet på kakkelovnen i tidlige barneår; gikk det bra med Hans Heinrich Maschmann.

Apotekereksamen fra farens hjemby Hamburg ble starten på en omfattende karriere. Utvikling av våpen i bruk mot engelskmennene under napoleonskrigen var en ting, professorat i kjemi og undervisning på den militære høyskole i Christiania en annen. Hans Henrich Maschmann var foregangsmannen i anskaffelsen av medisiner til befolkningen under britenes blokade under napoleonskrigen. Han bygget opp et medisindeponi til nytte for den norske befolkning. Maschmann var  den første i Norge som brukte poteter til brennevinsdestillering.

Karenslyst er et høyst levende navn selv i dag i form av det pulserende livet i Karenslyst allé. Historien fortsetter med at navnet Maschmanns er blitt levendegjort i form av Maschmanns Matmarked. Et mateventyr du ikke har opplevd maken til nord for Alpene. Markedet har betjente avdelinger for kjøtt, sjømat, ost og delikatesser samt et unikt utvalg av kondimenter fra hele verden. I tillegg har Maschmanns et økologisk bakeri med en italiensk pizzeria.

kilder:

http://snl.no/Hans_Henrich_Maschmann