MatnyttigGiuseppe Giusti

Maschmanns får ofte innspill og kommentarer til sin Facebook-side. Det er alltid lærerikt og hyggelig å være i dialog med lesere. Gode ordvekslinger om råvarer, mat og oppskrifter. Men svært ofte ender det med en diskusjon om pris.  

Sist fredag fikk vi spørsmål om pris på fersk wasabi fra Japan. En sjelden og eksklusiv vare som også den gjengse japaner ikke har smakt. Han er i likhet med oss vant til den lille grønne wasabi-tuben som inneholder 2% wasabi, pepperrot og sennep. Vi kunne svart i tradisjonell SOME stil med 144 tegn. En kjapp overskrift med en kort fengende ingress. Men å si noe reflektert og presist om dette over få tegn er umulig, derfor gir vi et litt lengre svar i ukens nyhetsbrev. Det gjør vi fordi vi vil gjerne fortelle om gode råvarer, kvalitet og håndtverk relatert til pris.

Hei Olve,

Så hyggelig at du leser vårt nyhetsbrev og er engasjert i kvalitetsprodukter fra Maschmanns.

Du spurte om vår fersk wasabi fra Japan. Den har vår innkjøper med flere års fartstid som kokk i Japan kjøpt fra en sertifisert produsent. Hva du har kjøpt på et vanlig supermarked i Japan eller hva som dyrkes i England av pris og kvalitet blir vanskelig for oss å kommentere.

Generelt sett så kan prisen på tilsynelatende helt like råvarer og foredlede produkter ofte blir svært ulikt priset. Det beste eksemplet ser vi på Vinmonpolet. Store prisforskjeller på vin fra samme drue, foredlet i samme distrikt. Forskjeller i pris på mange hundre kroner på to tilsynelatende like viner, det aksepterer vi. For vi vet at det har ikke bare med tilbud og etterspørsel å gjøre, men også råvarens kvalitet, håndtverk, kunnskap og kompetanse.

De samme kriteriene aksepteres ikke så ofte når det gjelder mat. Maschmanns håndtverksoster, spekeskinker er type varer i samme kategori som vin.

Våre nybakte økologiske håndtverksbrød blir  omtalt som dyre ift. nybakte bake-off industri-brød. Vi lager majones med egg, det blir dyrere enn ekte majones fra industrien. En tørrhengt biff fra en Telemarksku er dyrere enn en vakuum mørnet biff fra en NRF ku osv. En ekte olivenolje sporbar til utvalgte små sertifiserte gårder i Italia er dyrere enn ekte olivenolje fra Tyrkia tappet av industrien i Italia. osv.

Gode råvarer, godt håndtverk, god smak og rene matgleder, det jobber vi med hver dag på Maschmanns på Skøyen.

Mat er er energi som vi må tilføre kroppen 3-4 ganger om dagen og en nødvendighet for å overleve. I dag bruker vi i Norge i snitt 12% av inntekten vår på mat på 60-tallet opp mot 40%. Sett i forhold til inntekt er vi det landet som bruker aller minst på mat, bare slått av USA. Siden det synes som om matpriser er eneste sak som forbrukere er opptatt av, har nesten all journalistikk det som fokus. Matbørser og matportaler sammenligner prisen på de aller billigste og standardiserte matvarene fra storindustrien.

Hvor maten er blitt høstet, er blitt produsert og foredlet er det ikke så mange som skriver om. Hvorfor er det blitt sånn?

Leder av Slow Food bevegelsen, Carlo Petrini sier det slik i en videosnutt om matens verdi. 

– opinionen har fortalt oss at vi må spise dårligere mat slik at vi skal få råd til å kjøpe andre ting.

VIDEO MED CARLO PETRINI (1:41)

red anm.  – dette innlegget tar ikke stilling til hva slags opprinnelse og ekthet det er på varer som selges hos våre konkurrenter i Norge. Det er heller et innlegg om å fortelle litt om sammenhengen mellom råvarer, håndtverk og hvordan råvaren blir foredlet. 

SKAL VI TA VARE PÅ DE GAMLE NORSKE STORFERASENE MÅ VI SPISE DEM.

Maschmanns er et av de få stedene i landet som kjøper inn helt slakt av de gamle norske storferasene. Det kan virke underlig å si at det å spise en utrydningstruet rase er å ta vare på dem. Men det er nå en gang slik at en bonde som vil satse på de gamle rasene må de få et salg i andre enden. Når du handler tørrhengt kjøtt av den utrydningstruede Telemarkskua gjør du mange ting på en gang. Du er med på å verne artsmangfoldet, kulturlandskapet,  gamle konserveringsmetoder og fagkompetansen over disk. OPPSKRIFT: SLIK OVNSSTEKER DU MØRBRAD AV TELEMARKSKU

My grandfather used to say that once in your life you need a doctor, a lawyer, a policeman and a preacher but every day, three times a day, you need a farmer.

– Brenda Schoepp

EKTE BALSAMICO FRA GIUSEPPE GIUSTI

Aceto balsamico fra Modena og stjerneprodusent Giuseppe Giusti står på listen over «101 things you should buy before you die.» Giusti’s balsamico får du kjøpt på Maschmanns fra 199,-

EKTE MAJONES

Ekte majones fra industrien består av opp til 15 ingredienser og inneholder knapt nok egg. Ekte majones inneholder egg, olje, sitron og sennep. KJØP EKTE MAJONES PÅ MASCHMANNS ELLER LAG DEN SELV HJEMME PÅ 2 MINUTTER.

DERFOR SKAL DU KJØPE DITT DAGLIGE BRØD HOS EN HÅNDVERKSBAKER

Gi oss i dag vårt daglige brød står det skrevet i Matteus 6:11. Vårt daglige brød er imidlertid ikke det samme som før.  Nye bakemetoder og nye ingredienser er havnet i våre brød. ikke alt er like bra. I dag blir kun et fåtall brød bakt etter  gamle klassiske bakemetoder. LES MER OM MODERNE BRØDBAKST