MatnyttigSLik finner du den beste olivenoljen

OLIVENOLJE FRA LIGURIA

Olivenoljen fra Liguria kalles ofte det flytende gullet. Taggiasca-oliven finner du hovedsakelig i beltet fra Imperia – Savona. Men du kan finne taggiasca oliven fra Cote d’Azur og i hele Riviera Ponente.

Oljen fra taggiasca-oliven gir en harmonisk, fruktig og smaksrik olje. Den er velegnet som smaksetter i det lokale kjøkken som er kjent for grønnsaker og sjømat.

RELATERT INFORMASJON: SLIK FINNER DU EN EKSTRA GOD OLIVENOLJE

Olivenoljen blir høyt verdsatt og er ettertraktet av såvel lokalbefolkningen som tilreisende. Ligurianerne konsumerer det meste av sin olje selv, kun en liten del av produksjonen eksporteres. Vi  besøker to av Maschmanns flotte leverandører av olivenolje og relaterte produkter. Anfosso som ligger i den lille byen Chiusavecchia en mil opp fra kysten og provinshovedstaden Imperia. 15 km lenger opp i fjellsiden på 700 moh. finner vi La Baita i den lille landsbyen Borghetto d’Arroscia. Begge produsentene benytter taggiasca-oliven i sine olje og har kvalitet og nøyaktighet som ufravikelige parametere.

VI BESØKER FAMILEN ANFOSSO I CHIUSAVECCHIA

En av de fremste produsentene av dette flytende gullet er familebedriften Anfosso som ligger i Chiusavecchia, en mils vei opp fra kysten og provinshovedstaden Imperia.

Bedriften har i likhet med mange andre produsenter i området utviklet seg fra å presse oljen og selge i bulk som ble skipet ut Imperia, som far Divide gjorde da han startet opp rett etter krigen. I dag er det sønnene Alessandro og Alfredo som driver familiebedriften. Alfredo har ansvar for  produksjonen mens Alessandro som tar i mot oss for omvisning håndterer salg og kunder. Farens gamle olivenpresse står som et minne om gammelt håndverk mellom moderne ståltanker, sentrifuger og filtere.

– Er ikke most den første pressingen kjent for å være den beste, spør vi Alessandro. Most er de første litt uklare jomfruelige dråpene som presses først, og som mange produsenter og lokale selgere hevder å være den beste oljen.

Alessandro er ikke enig, – den uklare oljen inneholder en del stoffer som verken er bra for lagring eller kvalitet. Vi sentrifugerer og filtrerer all vår olje til det klare og rene kvalitetsproduktet vi er kjent for.

Det er helt slutt på den tiden hvor all oljen ble levert til de store tankene i Imperia og skipet videre i bulk over hele verden. Nå er det videreforedling og kontroll hele veien fra olivenlund til kunde som gjelder.  Olivenoljen selges  på flasker og bokser i ulike størrelser.

Småproduktene som konserveres med olivenolje er også god butikk. Taggiasco-oliven i olje, pesto genovese, artisjokker i olivenolje, olivenpesto og tomatpesto for å nevne noen av porteføljen til familien Anfosso. (Maschmanns besøkte familien Anfosso i sommeren 2012, siden den gang har Alessandro besøkt Maschmanns flere ganger for å dele italienske matgleder.)

Gammel olivenpresse
Olivenolje fra Anfosso
Alessandro Anfosso
Monocultivar Olivenolje fra Anfosso

Kom gjerne innom Maschmanns og smak på monocultivar ekstra virgin olivenolje fra Anfosso. En herlig filtrert og harmonisk olivenolje på taggiasca-oliven.  (1/2 liter Anfosso monocultivar koster kr 229,-)

Liguria

HALVANNEN MIL LITT LENGER OPP I DALEN LIGGER LA BAITA PÅ 700 MOH. I LANDSBYEN BORGHETTO A’ROSSCIA. Som mange italienske landsbyer preges også Borghetto A’Rosscia av fraflytting. Ungdommen vil heller bo i den større byene nede ved kysten. Snaut 500 innbyggere bor nå i landsbyen. hvorav 80% av innbyggerne er over 90 år. La Baita får ofte hjelp fra pensjonistene i sin produksjon. RELATERT INFORMASJON: 5 HELSEMESSIGE FORDELER VED Å SPISE OLIVEN DU KANSKJE IKKE VISSTE OM Men selv om La Baita ligger oppe i fjellsiden, hvor ting vokser langsommere enn ned ved kysten har de klart å skape en rekke produkter i verdensklasse som de har klart å få ut til gourmetbutikker i inn og utland.  Metode for pressing av olje er tradisjonell og ikke med moderne sentrifugering som kollega Anfosso lenger ned i dalen. Driften er også økologisk, alt skjer i respekt for og i samspill med naturen rundt.

den eldre garde hjelper gjerne til på La Baita

450 innbyggere bor nå i landsbyen Borghetto d’Arroscia. Hvorav 80% av innbyggerne er over 90 år. La Baita får ofte hjelp fra pensjonistene i sin produksjon.

La Baita er som sagt en gård som drives i samspill med naturen rundt.  Luft, sol, jord, vårvann og naturlige gjødsel er deres allierte. Lidenskap og tradisjon er gårdens styrke, de holder orden på alle prosessen fra olivenlunden til krukken og flasken. De bryr seg om detaljer for å bringe frem de rene og naturlige smakene på råvarene av det gården gir. De fleste av oliventrærne på La Baita er over 400 år gamle. Økologisk drift er naturlig for La Baita. De er også tilknyttet Slow Food bevegelsen for å tilegne seg kunnskap og få en sertifisering for sitt arbeid.

(bildene fra La Baita er hentet fra deres hjemmesider.)

OM ITALIENSK SLOW FOOD PRESIDIE OLIVENOLJE

 • De olivendyrkere som blir med i det nasjonale slow food presidiet for italiensk ekstra jomfruolje, må ha olivenlunder med kulturer som er urbefolkning til området og forvaltes uten bruk av syntetisk gjødsel.
 • Selv om terrenget kan være vanskelig, må arbeidet på feltet følge god agronomisk praksis for å unngå erosjon og jordskred.
 • Beskjæring og høsting av oliven fra hundre år gamle planter er mer krevende sammenlignet med yngre planter. Det er viktig å være skånsom for å unngå å skade av de eldste oliventrærne.
 • For å bli sertifisert som en Slow Food presidie olivenolje er det nødvendig med at minst 80% av plantene er over 100 år gamle. Produsentene skal bruke en god og informerende etikett for å redegjøre for historien om territorium og produksjonsmetode.
 • Produksjonen må foregå i Italia og i områder som tradisjonelt benyttes til dyrking av oliven.

De fleste av oliventrærne på La Baita er over 400 år gamle

Slow Food Presidia

The Presidia sustain quality production at risk of extinction, protect unique regions and ecosystems, recover traditional processing methods, safeguard native breeds and local plant varieties.

Today, more than 500 Presidia involve more than 13,000 producers.

taggiasca olivenolje

DE BESTE OLIVENOLJENE FRA ANFOSSO OG LA BAITA

 • Begge oljene er av taggiasca oliven.
 • Begge oljene har mottatt priser for sin unike og gode smak.
 • Anfosso monculitivar er harmonisk og fruktig med en tydelig men behagelig pepret ettersmak.
 • La Baita Ludo olivenolje er økologisk, ufiltrert og har et litt mer rustikt smaksbilde som Anfosso sin olje.
 • Begge oljene er spesielt velegnet til grønnsaker og sjømat.
 • Kom innom og finn din favoritt olivenolje fra Liguria.
 • Ludo økologisk olivenolje fra La Baita koster 299,- for en 1/2 liter.
 • Anfosso monocultivar koster 279,- for en 1/2 liter.
  (forbehold om prisedringer.)