OppskrifterPasta med steinsopp

PASTA MED STEINSOPP

Steinsoppen kan nytes på mange ulike måter, en av de enkleste, men også mest smakfulle ved å lage en god steinsopp-pasta. Her bør det velges en pasta av høy kvalitet som trekker til seg alle de gode smakene fra kraften. Følg oppskriften og du lager et festmåltid på kun få minutter.

RELATERT OPPSKRIFT:

RISOTTO MED STEINSOPP

DETTE TRENGER DU:

(til 4 personer)

200 gram steinsopp i skiver

eller 20 gram tørket steinsopp

250 gram tørr pasta av god kvalitet

1 1/2 dl hvitvin

1 dl olivenolje til steking

rød chili, 2  cm

2 ss Røros Smør

3 fedd hvitløk, delt

2 sjalottløk, hakket  (80 gram)

3 dl god kalvekraft

1/2 dl god ekstra virgin olivenolje

Salt og pepper

2 ss finhakket persille

4 ss nyrevet god parmesan

lage_pasta

SLIK GJØR DU:

Fres hvitløk og chili i olivenolje i en gryte.

Tilsett hakket sjalottløk, fersk steinsopp i skiver og stek til alt får en blank og lys brun farge.

(Bruker du tørket steinsopp, la den ligge i lunkent vann i 20 minutter før du har kraft og sopp i gryten. )

Hell over hvitvin og kraft og la alt koke inn i 2 minutter.

Vend den nykokte «al dente» pastaen godt inn i sausen.

Ha over og vend inn smør, nyrevet parmesan og finhakket persille.

Server på varme tallerkener og drypp noen gode dråper av din beste olivenolje over pastaretten.

DRIKKE:

Vi anbefaler eplemost fra Ringi Gård på Tanum i Bærum.
Ingrid Marie og Gravenstein fungerer begge utmerket.

sopp_03    

 YTTERLIGERE INFORMASJON OM Å FÅ PASTA MED STEINSOPP HELT PERFEKT:

FØLGE OPPSKRIFTEN

– er viktig,

men mere skal til for å få et godt resultat. Vel så viktig er håndlaget og fremgangsmåten til kokken og kvaliteten på råvarene. I oppskriften over vil f.eks en finhakket chili gi en mye sterkere smak enn bare delt. Det samme med hvitløken finhakket blir fort brent og setter smak på hele retten. Hele og delte hvitløksfedd gir en mer dempet smak av hvitløk. Grovhakket sjalottløk setter et sobert preg på retten mens finhakket vil retten gi et mer søtlig preg.

 

 LAGE GOD PASTA
– har en egen evne til å suge til seg saus og kraft.

Pastadeigen kjøres igjennom/støpes i bronseformer som deretter tørkes forsiktig opp til et døgn. Pastaene får da en ru overflate som gjør det lettere å absorbere sauser og gryter. I motsetning til industriell billigpasta der deigen kjøres gjennom teflonformer og tørkes raskere.  Pastaen får en glatt overflate som ikke har samme evne til å ta til seg pastasausen som ofte blir liggende igjen i bunnen av kjelen.

«VENDE INN»
– er det man gjør når den nykokte pastaen helles over sausen.

Har du en pasta en god kvalitet så sier pastaeksperter i Italia at du skal gjøre dette 100 ganger for å få meste mulig kraft inn i sausen. Underforstått vend sausen skikkelig inn.

BRUKE OLIVENOLJE
– en til steking og en til topping.

En stekeolje er ofte varmpresset og billigere i pris mens den gode kaldpressede ekstra virgin olivenoljen får du flere smaksnyanser og prisklasser. Spør gjerne om å få smake på oljen i butikken. Prøv å gjenkjenne fuktighet, bitterhet og peppersmak og velg den du liker best.

BRUKE HVITVIN OG KRAFT
– er viktige ingredienser og hjelpere på kjøkkenet for å få  de ekstra gode smakene.

Når det gjelder hvitvin så vil den billigste tørre hvitvinene på polet fungere bra eller bruk hvitvinen spesielt egnet til matlaging som du får kjøpt i matbutikken.  Kraft er viktig for et godt resultat.  En buljongterning vil selvfølgelig gi et ok resultat, men kraft av gode råvarer som har fått kose seg i lang tid i grytene gir mer smak og substans.

FÅ TIL AL DENTE
– er et italiensk utrykk som betyr tyggemotstand.

Og det er nettopp det som er greia med god pasta, du må koke den perfekt.Bruk nok vann, minst 1 liter pr 100 gram pasta. Bruk nok salt 1 ss per liter vann. Kok til al dente, smak på pastaen underveis.

SERVERING

FÅ VARME TALLERKENER
Om du ikke har varmeskap så fungerer en halv time i ovnen på 50 grader utmerket.

LEGGE OPP MATEN
Kokkespråk for å legge ting pent opp på tallerkenen.  Når det gjelder pasta med steinsopp så kan du plukke  ut de beste steinsoppene fra kjelen og bruke til dekor.  Bruk store nok tallerkener slik at ikke tallerkenen blir overlesset. En klype nyrevet parmesan, en klype hakket grønt og noen dråper god olivenolje gjør susen. Husk å tørke vekk eventuelle sausflekker på kantene, det gjør det hele mer innbydende.

DRIKKE

Til pasta med steinsopp er det godt med en vin med gode tanniner.
En rød burgunder vil passe til denne retten.
ALKOHOLFRITT:
Eplemost fra Ringi
Gravenstein