SLIK FINNER DU EN GOD OG EKTE EKSTRA JOMFRU OLIVENOLJE

Du vurderer en «ekte» ekstra jomfru olivenolje ved å sjekke lukt og smak. I smaken bør du gjenkjenne fruktighet, bitterhet og pikant/ pepper.

HVORDAN LUKTE OG SMAKE PÅ OLIVENOLJE?

  • Bruk vinglass, hell i 2 ss med olivenolje.
  • Hold hånden over toppen på glasset for å frigjøre aromaer.
  • Stikk nesen ned i glasset og pust dypt inn.
  • Slurp  inn en munnfull olje mens du puster inn masse luft samtidig.
    Det er helt greit at du lager lyder her 🙂
  • Svelg oljen og gjør vurderinger av fruktighet, bitterhet og pikanthet. Noter gjerne ned og bruk smakshjulet over.
  • Skal du smake på på flere oljer er et stykke brød og en liten bit syrlig eple lurt for rense opp for ny smaking.
Olivenollje- kategorier

EN OLIVENOLJE SKAL LUKTE OG SMAKE GRØNT

Olivenoljen bør ha en god balanse mellom fruktighet, bitterhet med et tydelig anslag av pepper/pikant på slutten. De tre grunnleggende kategoriene du bør vurdere når du smaker olivenolje er om de delikate, middels eller intense. Videre kan du vurdere fruktighet, skarphet, bitterhet, urtepreg, smør-nyanser, lukten av gress, pepper-nyanser, og så videre.

EMBALLASJE OG DESIGN

  • Velg mørke flasker. Flotte lyse designflasker gjør seg sikkert bra som pynt på kjøkkenbenken, men er kanskje ikke den optimale oljen å bruke i maten.
  • Emballasjen skal også gi deg informasjon om hvor olivenene er plukket, oljen er produsert og tappet og når den er tappet.

FØRSTE KALDPRESSING

  • Syrenivået på en ekstra jomfru olivenolje skal være på 0,8% eller lavere.
  • Fin Jomfru olivenolje har et syrenivå under 1,5%
  • Vanlig jomfruolje ligger på under 3%.

I det øyeblikket olivenen forlater treet, starter oksideringen som danner syre. Desto raskere olivenen blir presset, jo mindre syre blir det. Det optimale er ned mot 0,1%.

PRIS OG KVALITET

  • Når det gjelder olivenoljer er det som regel en klar sammenheng mellom kvalitet og pris.
  • Om du kjøper en halvliters flaske som merket med ekstra jomfru olivenolje og priset langt under 100-lappen, bør du sjekke om innholdet stemmer med varedeklarasjonen og be om å få smake på varene.

FERSKVARE

  • Ekstra jomfru olivenolje er ferskvare i 2 år. En åpnet flaske holder seg et halvt års tid.
  • Husk kjølig lagring, ikke kjøleskap og vekk fra sollys.