SLIK FINNER DU EN GOD OG EKTE EKSTRA JOMFRU OLIVENOLJE
Du vurderer en «ekte» ekstra jomfru olivenolje ved å sjekke lukt og smak. I smaken bør du gjenkjenne fruktighet, bitterhet og pikant/ pepper.
HVORDAN LUKTE OG SMAKE PÅ OLIVENOLJE?
- Bruk vinglass, hell i 2 ss med olivenolje.
- Hold hånden over toppen på glasset for å frigjøre aromaer.
- Stikk nesen ned i glasset og pust dypt inn.
- Slurp inn en munnfull olje mens du puster inn masse luft samtidig.
Det er helt greit at du lager lyder her 🙂 - Svelg oljen og gjør vurderinger av fruktighet, bitterhet og pikanthet. Noter gjerne ned og bruk smakshjulet over.
- Skal du smake på på flere oljer er et stykke brød og en liten bit syrlig eple lurt for rense opp for ny smaking.

EN OLIVENOLJE SKAL LUKTE OG SMAKE GRØNT
Olivenoljen bør ha en god balanse mellom fruktighet, bitterhet med et tydelig anslag av pepper/pikant på slutten. De tre grunnleggende kategoriene du bør vurdere når du smaker olivenolje er om de delikate, middels eller intense. Videre kan du vurdere fruktighet, skarphet, bitterhet, urtepreg, smør-nyanser, lukten av gress, pepper-nyanser, og så videre.
EMBALLASJE OG DESIGN
- Velg mørke flasker. Flotte lyse designflasker gjør seg sikkert bra som pynt på kjøkkenbenken, men er kanskje ikke den optimale oljen å bruke i maten.
- Emballasjen skal også gi deg informasjon om hvor olivenene er plukket, oljen er produsert og tappet og når den er tappet.
FØRSTE KALDPRESSING
- Syrenivået på en ekstra jomfru olivenolje skal være på 0,8% eller lavere.
- Fin Jomfru olivenolje har et syrenivå under 1,5%
- Vanlig jomfruolje ligger på under 3%.
I det øyeblikket olivenen forlater treet, starter oksideringen som danner syre. Desto raskere olivenen blir presset, jo mindre syre blir det. Det optimale er ned mot 0,1%.
PRIS OG KVALITET
- Når det gjelder olivenoljer er det som regel en klar sammenheng mellom kvalitet og pris.
- Om du kjøper en halvliters flaske som merket med ekstra jomfru olivenolje og priset langt under 100-lappen, bør du sjekke om innholdet stemmer med varedeklarasjonen og be om å få smake på varene.
FERSKVARE
- Ekstra jomfru olivenolje er ferskvare i 2 år. En åpnet flaske holder seg et halvt års tid.
- Husk kjølig lagring, ikke kjøleskap og vekk fra sollys.