SLIK LAGER DU HØNSEFRIKASSÉ MED NORSKE ROTGRØNNSAKER
Hønsefrikassé er tradisjons- og festmaten som forsvant. Høns som kokes lenge gir mørt kjøtt og en smakfull kraft, et perfekt utgangspunktet for hønsefrikassé. Med norske rotgrønnsaker som tilbehør blir dette et festmåltid vel verdt å ta vare på.
DETTE TRENGER DU:
(6-8 porsjoner)
TIL KOKING AV HØNE OG KRAFT
2 timer syding/småkok, husk å skumme av underveis
- 1 høne
- 1 laurbærblad
- 5 pepperkorn
- 1 ss salt
- 1 kepaløk, delt i 4
- vann til det dekker høna + 2 fingerbredder
(Dette blir til en supergod kraft, som skal brukes til å lage sausen)
TIL FRISKASSÉEN
- 1 gulrot, grovdelt
- 1/4 sellerirot, grovdelt
- 1/4 kålrot, grovdelt
- 1 persillerot, grovdelt
- 1/2 purre, grovdelt
- 1 liter hønsekraft (Kraften du har laget over.)
- 1 dl fløte
- *evt. saften av 1/2 sitron / 1 ts sukker
- 60 gram smør
- 50 gram hvetemel
- persille, hakket
SLIK GJØR DU:
- Skyll høna og ha den i en stor kjele og fyll på vann til det dekker, pluss to fingerbredder.
- Ha i laurbærblad, salt, pepper og delt løk
- Kok opp slå ned varmen og la alt småkoke i 2 timer
- Husk å skumme av underveis
- Den ferdig kokte høna tas ut av kraften
- Sil kraften over i en passende kjele. Plukk kjøttet fra beina og sett til side
-
Del grønnsakene i terninger, fres dem i smøret i en passende gryte, dryss på melet, slå over den silte kraften og kok opp.
-
La grønnsakene putre til de er møre, ca 10 minutter. Ha i fløten og kjøttet.* Bruk gjerne i saften av en halv sitron om du liker sausen mer syrlig på smak, juster evt. med 1 ts sukker.Hakk persille over før servering.
SCHØNBERG ERKEN og TOM VIKTOR GAUSDAL
Og er ikke grønnsaker din greie så velg gjerne kokt makaroni i sausen istedenfor. Det foreslo Henriette Schønberg Erken i sin store kokebok fra 1914. Den godeste Henriette spisset også sausen med en knivsodd cayenne og et glass cherry. Nærmer 30 oppskrifter med høns som ingrediens finner du i Henriettes klassiske kokebok. Til sammenligning har Tom Viktor Gausdal store kokebok, Kokkelære utgitt 100 år senere 3 oppskrifter med høns.