OppskrifterSlik lager du hønsefrikasse

SLIK LAGER DU HØNSEFRIKASSÉ MED NORSKE ROTGRØNNSAKER

Hønsefrikassé er tradisjons- og festmaten som forsvant. Høns som kokes lenge gir mørt kjøtt og en smakfull kraft, et perfekt utgangspunktet for hønsefrikassé. Med norske rotgrønnsaker som tilbehør blir dette et festmåltid vel verdt å ta vare på. 

DETTE TRENGER DU:
(6-8 porsjoner)

TIL KOKING AV HØNE OG KRAFT

2 timer syding/småkok,  husk å skumme av underveis
  • 1 høne
  • 1 laurbærblad
  • 5 pepperkorn
  • 1 ss salt
  • 1 kepaløk, delt i 4
  • vann til det dekker høna + 2 fingerbredder
    (Dette blir til en supergod kraft, som skal brukes til å lage sausen)

 

TIL FRISKASSÉEN

  • 1 gulrot, grovdelt
  • 1/4 sellerirot, grovdelt
  • 1/4 kålrot, grovdelt
  • 1 persillerot, grovdelt
  • 1/2 purre, grovdelt
  • 1 liter hønsekraft (Kraften du har laget over.)
  • 1 dl fløte
  • *evt. saften av 1/2 sitron / 1 ts sukker
  • 60 gram smør
  • 50 gram hvetemel
  • persille, hakket

 

SLIK GJØR DU:

  • Skyll høna og ha den i en stor kjele og fyll på vann til det dekker, pluss to fingerbredder.
  • Ha i laurbærblad, salt, pepper og delt løk
  • Kok opp slå ned varmen og la alt småkoke i 2 timer
  • Husk å skumme av underveis
  • Den ferdig kokte høna tas ut av kraften
  • Sil kraften over i en passende kjele. Plukk kjøttet fra beina og sett til side
  • Del grønnsakene i terninger, fres dem i smøret i en passende gryte, dryss på melet, slå over den silte kraften og kok opp.
  • La grønnsakene putre til de er møre, ca 10 minutter. Ha i fløten og kjøttet.
    * Bruk gjerne i saften av en halv sitron om du liker sausen mer syrlig på smak, juster evt. med 1 ts sukker.
    Hakk persille over før servering.

 

 SCHØNBERG ERKEN og TOM VIKTOR GAUSDAL

Og er ikke grønnsaker din greie så velg gjerne kokt makaroni i sausen istedenfor. Det foreslo Henriette Schønberg Erken i sin store kokebok fra 1914. Den godeste Henriette spisset også sausen med en knivsodd cayenne og et glass cherry. Nærmer 30 oppskrifter med høns som ingrediens finner du i Henriettes klassiske kokebok. Til sammenligning har Tom Viktor Gausdal store kokebok, Kokkelære utgitt 100 år senere 3 oppskrifter med høns.