MatnyttigHøns fra Drangedal

HØNS OG KYLLINGER LEVER DET GODE LIV PÅ HOLTE GÅRD I DRANGEDAL

Alle liker egg og kylling men de færreste vil vite noe om hvordan høna og kyllingen har levd. Maschmanns dro til Holte Gård i Drangedal for å finne ut mer. Det ble et gledelig og lærerikt møte.

RELATERT INFORMASJON:
Slik lager du hønsefrikassé med norske rotgrønnsaker

Sjefen sjøl Halvor Olsen tok i mot oss på en grå og vårlig  fredags formiddag.  Produktutvikler Terje Dørumsgaard, fotograf John Tollefsen og Maschmanns utsendte ble raskt befordret videre til gårdens ulike beskaffenheter. Litt travel var han den driftige egg- og fjærkreprodusent, – gårdsbutikken åpner om en time og vi må være tilbake til da!

EGG OG HØNS FRA HOLTE

Så bar ut i Terjes lydløse elbil forbi noen gårder, et flott jorde med 2 livate rådyr, en staselig trane, før vi ankom et åpent og luftig landskap. Her dukket det moderne hønseriet til Holte Gård opp. 4 avdelinger med 7500 høner, automatisk utlufting og økologisk fôring god plass til de hønene både innendørs og utendørs var det også.

Vi kjører selv eggene ut til kundene 2 ganger i uka, kunne Halvor fortelle. Det gir de ferskeste eggene du kan få på markedet i butikk i dag – om du ikke har høner selv da!

KYLLING FRA HOLTE GÅRD VOKSER LANGSOMT

Holte-kyllingene vi besøkte etterpå hadde det også bra, med nystrødd fersk flis, effektiv utlufting og god boltreplass.  Fôret til kyllingene fra Holte var også et kapittel for seg. Ingen «regnskogsfientlig soya og antibiotika» der i gården, maisandelen var på 40%, resterende norsk korn. Kyllingene på Holte Gård har en matchvekt på 350 gram ved 28 dager som er det tidspunkt en industri-kylling må bøte med livet siden prisgunstig vektalder på 1,3 kg er nådd. Gourmetkyllingen til Holte får vokse til den vekt kunden forespør fra 1,8 kg og oppover.  Halvor fortalte at han hadde en kunde som vile ha en ekstra stor hanekylling til en klassisk fransk rett, «coq au vin» og leverte en plugg på 6,7 kg.

HOLTE GÅRD SLAKTER SELV, HUMANT, EFFEKTIVT OG DYREVENNLIG.

det å slakte på gården er enkelt, vi frakter de slakteklare fuglene over hit fortalte Halvor og pekte på en liten giljotin-lignende sak inne i slakteriet.

Vi løfter alle våre fugler egenhendig forsiktig opp og bedøver de med strøm. (se bilder under nederst i artikkelen) Så kappes hodet av, skrotten henges opp for å fjerne blod. Så skal fjærkreet skoldes og renses for fjær. Derfra er det rett inn i kjølerom hvor slaktet kjøles ned til 2 grader før nedskjæring, videreforedling og transport ut til kunder.

Maks to timer ventetid er det for høns og kylling på Holte Gård. Industri-kyllingen må reise opp mot 18 timer før slakt, noe som fører til at over 20 000 kyllinger dør på veien til slakteriet i Norge.

Dødelighet på kyllinger på Holte er minimal forteller Halvor, det dreier seg om små kyllinger som leker og havner på ryggen og ikke får snudd seg rundt.

EGEN GÅRDSBUTIKK OG FORTELLERKUNST

I gårdsbutikken så strømmer kundene på, alt fra en bevisst kunde som fyller opp 2 bæreposer med frossent fjærkre betaler og går til en storfamilie med mere tid. Med dem får Halvor vist sin fortellerkunst, både voksne og barn får høre om confitert krås og human slakt.

Yrkesvalget var tidlig klart for Halvor, det var bonde han ville bli. Etter landbruksutdannelse så har matproduksjon vært leveveien. Frem til tusenårsskiftet så drev Halvor Olsen på samme måte som de fleste andre fjærkreprodusenter i Norge. Alt handlet om å «produsere mest mulig til billigst mulig pris», helt i tråd med anbefalinger fra alle regjeringer etter krigen.

I 2000 valgte Holte Gård å produsere mat etter mer dyrevennlige og bærekraftige  prinsipper. De ville skape den beste kyllingen, ha det beste fôret, skape de beste oppvekstvilkårene, slakte på egen gård og ha full kontroll på videreforedling og salg.

  • Holte Gård gir sine fugler den beste maten, de beste oppvekstvilkårene, slakter på gården og bringer  sine egg og fjærkre selv frem til utvalgte kunder.

( første gang publisert 22. mai 2013)