Ovnsbakt skrei med savoykål, potetpuré, rødvinssaus og rikelig med høvlet trøffel
Skreien er en eksklusiv og sjelden råvare som du bare kan fange langs norskekysten. Hva med å strekke seg litt ekstra på tilbehøret også? Server med mandelpotetpure som du smaksetter med rikelig med smør og noen dråper med trøffelolje. Nydampet savoykål, rødvinssaus samt rikelig med høvlet hvit eller sort trøffel gjør det hele komplett.
RELATERT INFORMASJON: Torsk og skrei historie og tilberedningsmetoder
DETTE TRENGER DU:
- 200 -250 gram fersk skrei per person
- Mandelpoteter, beregn 4 middels store poteter til hver.
- Smør til mandelpotetene, jo mer jo bedre (Smør fra Røros eller fransk smør )
- Savoykål, beregn en båt, 3-4 blader til hver
- Høvlet trøffel, jo mer jo bedre. (Bruk gjerne trøffelkrem for perfekte tynne høvlede skiver)
- Rødvinssaus, lag den selv eller kjøp den ferdig på Maschmanns
SLIK GJØR DU:
Salt fisken i 10 minutter. Skyll og tørk av med tørkepapir.
POTETPURÉ
Kok mandelpotetene møre, ha i smør og bruk stamper til rett konsistens. Smaksett med salt og pepper og evt. noen dråper med trøffelolje. Er du ikke fan av trøffel, så vil steinsoppolje fungere utmerket til potetmosen.
SKREI
Bak i forvarmet ovn 180 grader i 10 – 12 minutter
– til fisken flaker seg
– har kjernetemperatur på 52- 55 grader
– til du kan stikk en pinsett igjennom uten motstand
SAVOYKÅLEN
Del i båter, smørdamp i kjele i 4-5 minutter
RØDVINSSAUS
Kok 2 dl rødvin inn til under det halve med litt hakket sjalottløk, ha i 2 dl varm kyllingkraft, 1 ss balsamico og kok opp. Dra kjelen vekk fra varmekilden og vend inn biter av kaldt smør.
TRØFFEL
Etter at du har lagt opp dandert alt flott på varme tallerkener høvler du over med trøffel.
VINTIPS
Ovnsbakt skrei med dampet savoykål, potetpurè, rødvinssaus og rikelig med høvlet trøffel
– På grunn av rødvinssausen velger vi gjerne en rødvin også til denne retten.
Her kan en ren Pinot Noir fra Burgund smake godt.
Eller en Barbera fra Alba-trøffelens hjemsted, Piemonte.
Alternativt kan man gå for en hvitvin, men da trenger denne å være nokså kraftig
en Mersault eller Saint-Aubin vil smake godt til, alternativt en hvitvin fra Rhone.