MatnyttigWagyu fra Rogaland

WAGYU

Wagyu er et ualminnelig mørt, marmoret og smaksrikt storfekjøtt. Maschmanns har kjøpt inn et helt slakt med wagyukjøtt fra Rogaland som er det femte i rekken fra Nedstrand i Rogaland. Det første slaktet fikk vi våren 2013, forøvrig den første wagyu alet opp i Norge. Årets slakt er utrolig godt marmorert og ypperlig til både burger og kobebiff. 

 

RELATERT INFORMASJON:

Den japanske ambassaden kom til Nedstrand for å gi navn til kalver (NRK.no)  – Wikipedia om wagyu

På Nedstrand i Rogaland har to gårder satset på kvegrasen Wagyu som er et sjeldent  japansk kveg der kjøttet kjennetegnes for sin mørhet, marmoreing og kjøttfylde.

Svein Olav Hundsnes og Inge Dalva kjøpte i 2010 embrio fra Nederland og brukte surrogatmor for  de kommende første «norske» wagyukalvene.  Representanter fra den japanske ambassadøren i Norge var tilstede når de første kalvene ble døpt senhøsten 2010.

Wagyu er det nærmeste man kommer Kobebiff  som mange mener er det ypperste biffkjøttet å få tak i. Kobebiffen er merkebeskytter og produserer kun i byen Kobe i Japan.

Produsent av «vår» Wagyu kan fortelle:

-Oksen ble døpt av førstesekretæren ved den Japanske ambassaden og fikk navnet «460 Taiho» – oppkalt etter Taihō Kōki,  en berømt sumobryter i Japan. 460 Taiho ble født i september 2010. Påfølgende sommer var han ute på beitet sammen med surrogatmor og øvrig besetning.

Fra september 2011 ble han tatt fra surrogatmoren, og blitt foret på spesialkraftfor og vanlig silofor. Han oppholdt seg etter september 2011 innendørs, dette fordi disse dyrene ikke skal ha beitegras (vanlig grønt gress) det siste 1 1/2 leveår.

Hovedforskjellen fra f.eks vanlig Norsk Rødt Fe (sett bort fra kjøttkvaliteten) vil jeg si er lynne. Disse dyrene er usedvanlig rolige og medgjørlige.

wagyu.maschmanns

 

Wagyuburger på grillen

  • Romtemperert burger av kvernet wagyukjøtt steker du en grill som holder 225 graders varme
  • Salte og pepre burgeren før steking, pensle både burger og grillrist med en blanding av smør og olje
  • Snu burgeren når kjøttsaften pipler opp og er synlig på hele overflaten
  • Burgeren er ferdig når kjøttsaften er godt synlig på den stekte siden som vender opp
  • Kjernetemperaturen vil da ligge på 71 °C
  • For god kontroll på sluttresultatet, ta jevnlig kontroll med et steketermometer.

 

KJØTTAVDELINGER FORTELLER OM ÅRETS WAGYUKJØTT:

Prima premium -førsteklasses biff!
Sjelden anledning, vi skjærer flotte biffer
og spennende biffstykker av en okse på 470 kg.
Her er det mye godt kjøtt og våre fagpersoner
gir deg råd over disken.