MatnyttigAntonio Carluccio besøkte Maschmanns

ANTONIO CARLUCCIO BESØKTE MASCHMANNS

Før åpningstid i forrige uke (10. mai 2016) dukket det opp en eldre italiensk herre inne i Markedet. Han ville gjerne kjøpe med seg litt god ris. Det viste seg riskjøperen var nok minst like berømt som risen. Mannen vi hadde på besøk var Antonio Carluccio som kalles for gudfaren i den italienske gastronomien. Også kjent som en av «Two Greedy Italians» sammen med Gennaro Contaldo. 

HVORDAN HAVNET GUDFAREN I DEN ITALIENSKE GASTRONOMIEN PÅ MASCHMANNS, HVA GJORDE HAN I NORGE, OG HVA MENER ANTONIO CARLUCCIO MED UTRYKKET MOF MOF?

Pål Karlsen fra Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening, bad noen år tilbake om å få bruke oppskriften på steinsoppstrudel han fant i en av Antonio Carluccio’s sine kokebøker og benytte den i sin egen bok, Steinsoppen – vill av natur. Slik oppstod relasjonen mellom Pål og Antonio. Pål er også Maschmanns kontakt på tørket steinsopp. Så ringer plutselig Carluccio til Pål og spør om å få komme til Norge, i forbindelse med en bok han skriver om barn og sopp. Litt fiksjonsaktig – Senor Porcino og Madamoselle Chantarell er tittelen. Pål introduserte Carluccio til Geitmyra ut fra deres arbeid med barn. Slik havnet Carluccio på Maschmanns en tidlig morgen i oktober 2016.

 

HAR DU LYST TIL Å PRØVE DEG PÅ Å LAGE STEINSOPPSTRUDEL FINNER DU OPPSKRIFTEN HER

 

I Oslo traff han også folk som mykologiprofessor Leif Ryvarden så vel som matskribenten Andreas Viestad, og det ble også tid til en sopptur i Maridalen med leder Pål Karlsen fra Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening, som var vert for besøket. En verdenskjent kokk på Oslobesøk må jo også besøke Oslo verdenskjente restaurant – Maaemo. Antonio – som alle andre – ser jo at det er verdensklasse over menyen, men det han egentlig satte mest pris på var den begrensningen Maaemo selv har satt på det de serverer:  alle ingrediensene må være norske. For «New Nordic Cusine» og alle andre menyer der presentasjonen er like viktig som smaken, strider mot Antonios grunnsyn. Han oppsummerer det selv i mottoet  MOF MOF  – «Minimum Of Fuzz,  Maximum of Flavour».  Det er jo også essensen av det italienske kjøkken.  Gode råvarer, enkel tilbereding.

Antonio Carluccio har nå solgt seg ut av restaurantkjeden som bærer hans navn, men arbeider fortsatt for dem som konsulent. Det  betyr at han har tid til å jobbe med lystbetonte prosjekter,  for selv i en alder av 79 år er Antonio en aktiv og vitebegjærlig kokk. (Tusen takk til Pål Karlsen som formidlet nyttig informasjon om Antonio Carluccio sitt besøk i Norge.)

Antonio Carluccio døde 8. november 2017 80 år gammel.