OppskrifterBacalao fra Krstiansund

BACALAO FRA KRISTIANSUND

Bacalao fra Kristiansund er en flott matrett som kobler gode norske råvarer med utenlandske smaksettere. Klippfisk fra Kristiansund er på verdenarvlisten hos den internasjonale Slow Food-beveglsen. Det betyr at dette er en råvare og produksjonsmetode som er spesielt verdt å ta vare på. Slow Food, med opprinnelse i Italia har samlet gode råvarer fra hele verden i en egen Smakens Ark. 

Slik lager du Bacalao fra Kristiansund:

DETTE TRENGER DU TIL 10:

2 kg ikke utvannet klippfisk (Vann ut i to døgn og skift vann ofte.)

4 kg skrelte poteter, helst Beate (Beate er en fast potet og koker ikke så lett i stykker. La gjerne potetene ligge en times tid i vann først, da koker de fortere)

1 kg kepaløk i skiver

900 gram tomatpuré

450 gram hele hermetiske tomater ( 1 boks)

150 gram utvannet soltørkede tomater. (Ta med kraften også i retten.)

1 kg rød paprika ( grillet og fjernet for skinn og kuttet i skiver) eller tilnærmet mengde hermetisk

8 fedd hvitløk

8 små tørkede spansk pepper (chili)

7,5 dl god olivenolje

Vann

Om ønskelig kan man tilsette et par never med sorte steinfrie oliven, det gir enda mer smak. Taggiasca oliven fra Liguria er av de beste du får tak i.

SLIK GJØR DU:

Skjær poteter i 1/2 cm tykke skiver

Løk skjærers i skiver,

Finhakk hvitløk og spansk pepper

Tomat og paprika deles i små biter

Start med løk og litt olje i bunnen av en stor gryte fortsett med potet, klippfisk, paprika og chili lagvis.

Slå over resten av oljen, tomatpuré og vann til det dekker.

Småkokes til potetene er møre, ca en times tid ++.

Rør ikke gryten. Rist heller litt på kjelen underveis.

Server gjerne rett fra gryten.

TILBEHØR:

Godt brød fra Maschmanns Bakeri, flaksalt og ekstra god jomfru olivenolje.

Lag alltid stor porsjon. Retten holder seg godt i kjøleskap, kan også fryses om du har noe til overs.

 

VINTIPS

Bacalao – Klassisk bacalao som i oppskriften passer godt med saftige rødviner fra Portugal. Alternativt passer det fint med godt øl til Bacalao.

 Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.