MatnyttigHele bøffelen
280.Nyhetsbrev_fil.627

BOKVARSEL: JOACIM LUND KASTER SEG OVER MATBRANSJEN

Etter å ha saumfart matbransjen som journalist i årevis, fikk Joacim Lund stadig oftere henvendelser fra forvirrede lesere: Hvordan blir jeg en ansvarlig forbruker? Han bestemte seg til slutt for å jakte mer aktivt på svarene. På reiser i inn- og utland har Lund møtt forskere, filosofer, dagligvarepamper og noen av verdens beste kokker. Han har lest utredninger, rapporter og artikler. Joacim leverer med si en rapport til forbrukerne, i form av en informativ, provoserende og særdeles underholdende bok.

Hele bøffelen. For deg som vil spise godt og redde verden

samtidig tilbyr Lund en rundreise i den globale og lokale matindustrien, en nådeløs analyse av hvordan maten vår tilbys og konsumeres idag.
Men han har også knekt noen koder:
Det er fullt mulig å spise som en greve, ta vare på helsa og passe på at dyra og miljøet har det bra – uten å bli flådd i kassen.
UTDRAG FRA BOKEN:
Maten har altså relativt sett blitt 75 prosent billigere i løpet av de siste 50 årene. Det høres fantastisk ut, men er det ikke. Billig mat er et av vår tids aller største problemer. Kostnadene er nemlig ikke blitt borte, de er bare blitt skjult. Kostnadene er tusener av norske menneskeliv hvert år. Arbeidere på slavekontrakter i andre land. Norske småprodusenter som blir presset ut av butikkhyllene når kjedene lager sine egne produkter. Organisert, storstilt dyreplageri. Global oppvarming.

Dagligvarekjedene har presentert det som at de gjør oss en kjempetjeneste ved å la oss sette av tid og penger til andre ting enn mat. På sett og vis har de jo også rett i det. Men det større bildet er redselsfullt. En befolkning som ikke kan lage mat,
bundet på hender og føtter, prisgitt at noen mater dem.

Vi er blitt en nasjon av selvskadere. Hvordan skjedde det?