OKSEHALESUPPE MED ROTGRØNNSAKER
Oksehalesuppe er god og robust høst- og vintermat . Rå oksehaler er et godt utgangspunkt for å skape en fantastisk suppe. Det tar en 3-4 timer men vel verdt å vente på. Suppa lages i to vendinger. Først så brunes kjøtt og grønnsaker som så kokes sammen med vann. Dernest renser du kjøttet og siler kraften. Grovhakkede grønnsaker kokes møre i kraften. Ha i det rensede kjøttet pynt med hakket persille og server med brød/flatbrød og godt smør.
DETTE TRENGER DU TIL 6 PORSJONER:
TIL KRAFTEN:
- 1.5 kg med oksehaler
- 1 ss hvetemel
- salt og pepper
- 1 ss smør
- 1/2 sellerirot
- 1 gulrot
- 1 purre (bare det grønne) Det hvite hakker du og bruker som garnityr
- 1 løk
- 4 hvitløksbåter
- 3 laurbærblad
- 2 ts tørket timian
- 1 ts hele pepperkorn
- 1 ss salt
- 2,5 liter liter vann
GRØNNSAKER TIL SUPPEN:
(has i suppen etter at kraften er kokt ferdig.)
Kappes i grove biter, bruk det du liker og som er i sesong, f.eks.
- 2 gulrøtter
- 1/2 kålrot
- 3 sjalottløk
- 1 sellerirot
- 2 persillerøtter
- hakket persille til pynt
SLIK GJØR DU:
- Vend kjøttet i mel smaksett med salt og pepper og brun det i panne
- Ha det deretter over i en stor gryte
- Brun grønnsakene og ha de oppi gryten sammen med krydderet
- Hell på vann til det dekker kjøtt og grønnsaker
- Kok opp og slå ned varmen, la alt småkoke/syde i 3-4 timer
- Husk å skumme av underveis
- Ta ut oksehalene og rens det fri for kjøtt, det skal has tilbake i gryten til slutt.
(Det er lettest å rense halene når kjøttet er varmt, de med smedfingre har en fordel.)
- Sil kraften og kok de grovhakkede grønnsakene i den, ha i kjøttet
- Smak til med salt og pepper og hakk over persille og server
Godt brød/flatbrød og smør fra Røros er spesielt godt til denne klassikeren