OppskrifterOksehalesuppe

OKSEHALESUPPE MED ROTGRØNNSAKER

Oksehalesuppe er god og robust høst- og vintermat . Rå oksehaler er et godt utgangspunkt for å skape en fantastisk suppe. Det tar en 3-4 timer men vel verdt å vente på. Suppa lages i to vendinger. Først så brunes kjøtt og grønnsaker som så kokes sammen med vann. Dernest renser du kjøttet og siler kraften. Grovhakkede grønnsaker kokes møre i kraften. Ha i det rensede kjøttet pynt med hakket persille og server med brød/flatbrød og godt smør.

DETTE TRENGER DU TIL 6 PORSJONER:

TIL KRAFTEN:

  • 1.5 kg med oksehaler
  • 1 ss hvetemel
  • salt og pepper
  • 1 ss smør
  • 1/2 sellerirot
  • 1 gulrot
  • 1 purre (bare det grønne) Det hvite hakker du og bruker som garnityr
  • 1 løk
  • 4 hvitløksbåter
  • 3 laurbærblad
  • 2 ts tørket timian
  • 1 ts hele pepperkorn
  • 1 ss salt
  • 2,5 liter liter vann

GRØNNSAKER TIL SUPPEN:
(has i suppen etter at kraften er kokt ferdig.)

Kappes i grove biter, bruk det du liker og som er i sesong, f.eks.

  • 2 gulrøtter
  • 1/2 kålrot
  • 3 sjalottløk
  • 1 sellerirot
  • 2 persillerøtter
  • hakket persille til pynt

SLIK GJØR DU:

  • Vend kjøttet i mel smaksett med salt og pepper og brun det i panne
  • Ha det deretter over i en stor gryte
  • Brun grønnsakene og ha de oppi gryten sammen med krydderet
  • Hell på vann til det dekker kjøtt og grønnsaker
  • Kok opp og slå ned varmen, la alt småkoke/syde i  3-4 timer
  • Husk å skumme av underveis
  • Ta ut oksehalene og rens det fri for kjøtt, det skal has tilbake i gryten til slutt.

(Det er lettest å rense halene når kjøttet er varmt, de med smedfingre har en fordel.)

  • Sil kraften og kok de grovhakkede grønnsakene i den, ha i kjøttet
  • Smak til med salt og pepper og hakk over persille og server

Godt brød/flatbrød og smør fra Røros er spesielt godt til denne klassikeren