Bitter rice - riso amoro

OM RISDYRIKING, DOLCE & GABBANA OG OVNSBAKT RISOTTO

Det finnes flere teorier om hvordan risotto-risen kom til Italia. En versjon er at den kom med araberne i sør omkring år 1000 via Sicilia og ble fraktet videre nordover. At handelsmenn i Venezia bragte risen til landet er en annen versjon.

RELATERT: Risotto med steinsopp | Risotto Milanese | 5 ting du aldri må gjøre når du lager risotto

Risdyrkingen ble først satt ordentlig produksjon først på 1400-tallet. Hungersnød, pest og epidemier tvang frem utvikling av nye næringsstoffer. Cisterianer-munkene i nærheten av byen Trino fant ut at Po-sletta var et utmerket sted for risdyrking siden risen måtte dyrkes frem under vann.

FRA MUNKER TIL HAUTE COUTURE

Folket i nærområdet var skeptiske til mat som ble dyrket i vann.  Munkene holdt likevel utrettelig frem med å overtale og overbevise befolkningen om risens fortreffelighet. På 1800-tallet spiste flere ris og en større produksjon gjorde at man så forretningsmessige fordeler med å videreutvikle produksjonen. Det gikk slag i slag med bygging av kanaler og vanningsanlegg.

Hundre år senere så var risdyrkingen stor og eksporten til resten verden var betydelig. Produksjonen krevde også mye arbeidskraft. Kynisk utnyttelse av arbeidskraften førte til mye nød og elendighet. Forholdene for sesongarbeiderne på rismarkene bedret  seg imidlertid ut på 1950-tallet. I dag er mesteparten av risdyrkingen mekanisert.

Filmklassikeren «Riso Amaro» Bitter ris  kom i 1949 og beskrev slitet til de sesongarbeiderne. Motehuset Dolce & Gabbana har gjorde haute couture av risplukkernes kreasjoner fra filmen i sin høstkolleksjon fra 2010.

 

DET ALLER VIKTIGSTE MED RISOTTO: IKKE SKYLL RISEN– IKKE OVERKOK

Rissorter med halvfaste korn som arborio, carnaroli og vialone har store korn og mye stivelse.
Risen blir fuktig og saftig er spesielt egnet til bruk i risotto. Risen skal ikke skylles før bruk fordi det er viktig å beholde denne stivelsen. Uhygienisk vil mange mene. Dette er bekymringsfritt om du kjøper italiensk ris av anerkjente leverandører. Den italienske risen kontrolleres regelmessig av det statlige risinstitutt som sjekker kvalitet og hygiene nøye.

RISOTTO GIR ET MANGFOLD AV SMAKER

Smakstilsetninger i risotto, her er det bare fantasien som setter begrensninger. Asparges, steinsopp, jordskokk, blåskjell, reker, skinke, kylling, trøffel, safran er noen av de meste brukte tilsetningstoffene. Selvfølgelig i tillegg til smør og parmesan.

Klassisk risotto vanligvis intensiv røring i 15-18 minutter, en arbeidsinnsats som er en god investering om du mener smak og nytelse er verdt å slite litt for.

 

OVNSBAKT RISOTTO

Den ovnsbakte risotto-varianten under er lite arbeidskrevende og gir deg også en risotto med en nydelig og kremet konsistens og er absolutt å verdt å prøve.

Ovnsbakt risotto med bacon og cherrytomater

DETTE TRENGER DU TIL 4:

 • 250g  bacon, hakket i små biter
 • 1 løk, hakket
 • 25 gram smør
 • 300 gram risottoris
 • et halvt glass hvitvin (valgfritt)
 • 150g  cherrytomater, delt i to
 • 7 dl varm kyllingkraft
 • 50 gram nyrevet parmesan

SLIK GJØR DU:

 • Varm ovnen til 200 grader
 • Stek bacon i 1/2 cm tykke biter i en stekepanne i 3-5 minutter til de er gylne og sprø
 • Rør i løk og smør og la det surre med i 3-4 minutter til de er myke
 • Hell i risen og bland godt til all risen er dekket med med smør og baconfett
 • Hell over vinen, hvis du bruker, og la det koke inn
 • Tilsett cherrytomater og varm buljong, så gi alt en raskt omrøring
 • Dekk med et tettsittende lokk og sett inn i ovnen
 • Bak i 18 minutter til al dente dvs. risen har en passe god tyggemotstand
 • Rør inn mesteparten av parmesanosten og server resten ved siden av

(Oppskriften er hentet fra bbcgoodfood.com)