Tortell de reis betyr kongens kake og er en brioche fylt med marsipan eller andre godsaker. Tortell de reis er en klassisk katalansk julekake som bakes for å feire de hellige tre konger den 6. januar.
DETTE TRENGER DU:
330 gram hvetemel
160 gram egg
60 gram sukker
6 gram salt
10 gram fersk gjær
130 gram smør (smør er smør, ikke bruk margarin)
3 ss smør
1 ts kanel
1 vispet egg til glasur
vaniljekrem*
3 ss kokos
1 tørr bønne
250 gram marsipan
SLIK GJØR DU:
- Kjør alt unntatt smøret i en kjøkkenmaskin i 8 minutter
- Ha i smør, litt om gangen og kjør i ytterligere 8 minutter
- La deigen hvile i en halv time, gjerne i et døgn. ( I kjøleskap, husk å ta ut deigen 1 time før for å oppnå rett romtemperatur)
- Rull ut deigen til en firkant med maks 30 cm bredde
- Pensle deigen med en blanding av halvsmeltet smør og kanel
- Rull marsipanen til en pølse like bred som brioche-deigen
- La alt hvile i 20 minutter. (Stresset i glutenet i deigen slipper da taket og gjør deigen lettere å jobbe med)
-
- Rull marsipan og deig forsiktig sammen og form til en rund kake
- Sett deigen til heving i en halv time
- Pense med egg, pynt med vaniljekrem og strø over kokos
- Stek i en forvarmet ovn på 180 grader i 20 – 25 minutter
SPIS DEN GJERNE PÅ KATALANSK VIS:
- Kaken inneholder en tørr bønne og liten konge-figur gjemt inn i kaken (lik vår mandel i grøten)
- Du bør også ha en kongekrone på lur
- Inviter til de hellige tre kongers fest 6. januar
- Alle gjestene får et stykke av kongekaken
- Den som finner kongen i kaken må iføre seg kongekronen og synge en sang
- Den som finner bønnen må betale for kaken
*SLIK LAGER DU VANILJEKREM
DETTE TRENGER DU:
- 1/2 Melk/fløte
- 100 gram sukker
- 35 gram maisenna
- 1/2 vaniljestang
- 4 eggeplommer
SLIK GJØR DU:
- Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle
- Hell melken/fløten i en kjele
- Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også vaniljestangen)
- Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører
- Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg
- Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig