Oppskrifter

Tortell de reis betyr kongens kake og er en brioche fylt med marsipan eller andre godsaker.  Tortell de reis er en klassisk katalansk julekake som bakes for å feire de hellige tre konger den 6. januar.

DETTE TRENGER DU:

330 gram hvetemel

160 gram egg

60 gram sukker

6 gram salt

10 gram fersk gjær

130 gram smør (smør er smør, ikke bruk margarin)

3 ss smør

1 ts kanel

1 vispet egg til glasur

vaniljekrem*

3 ss kokos

1 tørr bønne

250 gram marsipan

SLIK GJØR DU:

  • Kjør alt unntatt smøret i en kjøkkenmaskin i 8 minutter
  • Ha i smør, litt om gangen og kjør i ytterligere 8 minutter
  • La deigen hvile i en halv time, gjerne i et døgn. ( I kjøleskap, husk å ta ut deigen 1 time før for å oppnå rett romtemperatur)
  • Rull ut deigen til en firkant med maks 30 cm bredde

 

600.kake

 

  • Pensle deigen med en blanding av halvsmeltet smør og kanel
  • Rull marsipanen til en pølse like bred som  brioche-deigen
  • La alt hvile i 20 minutter. (Stresset i glutenet i deigen slipper da taket og gjør deigen lettere å jobbe med)

600.julekake.2

 

 

    • Rull marsipan og deig forsiktig sammen og form til en rund kake
    • Sett deigen til heving i en halv time
    • Pense med egg, pynt med vaniljekrem og strø over kokos
    • Stek i en forvarmet ovn på 180 grader i 20 – 25 minutter

 

SPIS DEN GJERNE PÅ KATALANSK VIS:

  • Kaken inneholder en tørr bønne  og liten konge-figur gjemt inn i kaken  (lik vår mandel i grøten)
  • Du bør også ha en kongekrone på lur
  • Inviter til de hellige tre kongers fest 6. januar
  • Alle gjestene får et stykke av kongekaken
  • Den som finner kongen i kaken må iføre seg kongekronen og synge en sang
  • Den som finner bønnen må betale for kaken

 

*SLIK LAGER DU VANILJEKREM

DETTE TRENGER DU:

  •  1/2 Melk/fløte
  • 100 gram sukker
  •  35 gram maisenna
  • 1/2 vaniljestang
  • 4 eggeplommer

 

SLIK GJØR DU:

  • Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle
  • Hell melken/fløten i en kjele
  • Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også vaniljestangen)
  • Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører
  • Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg
  • Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig