MatnyttigStilton en Englands mest berømte blåost.

STILTON, ENGLANDS MEST BERØMTE BLÅMUGGOST

Blåskimmelosten er en av Englands mest kjente oster og blir produsert hos 6 ulike produsenter i Midt-England. Osten som så dagens lys i 1720 blir også kalt for kongen av engelske oster. En perfekt moden ost er kremet og smøraktig med behagelige toner av blåskimmel.  Et perfekt følge er pepperkaker og et lite glass portvin.

 

RELATERTE SAKER:
Stichelton er det Englands beste blåost?

 

COLSTON BASSET:

Maschmanns får sin blåmuggost fra Colston Basset som er kjent for  sine tradisjonelle Stilton- og Shropshire blåoster. Colston Basset har laget fremragende ost i over hundre år.

 

STILTON-FAKTA

  • Det produseres 1 million ost i året.
  • 10 % eksporteres til 40 land over hele verden.
  • 78 liter melk går med til å lage en 8 kg’s ost.
  • Osten lages i to varianter 8 kg og 1.8 kg.
  • Organisasjonen SCMA ble dannet i 1936 med hensikt å fremme salg og opprettholde og utvikle kvaliteten på ostene.
  • Stilton er geografisk beskytter og kan kun produseres i Leicestershire, Nottinghamshire og i Derbyshire.

 

STILTON-PRODUSENTER:

  • Colston Bassett Dairy
  • Cropwell Bishop
  • Hartington Creamery
  • Long Clawson Dairy
  • Tuxford & Tebbutt Creamery
  • Websters

HVOR MYE OST SKAL DU KJØPE?

Som en generell tommelfingerregel vil vi anbefale omtrent mellom 100 og 150 gram per person til etter middag, og litt mer hvis ost er i fokus for måltidet. Skal du kjøpe ost for å servere over et par dager eller som del av en buffet, er det lurt å kjøpe noen større biter. Dette vil både se bedre ut og holde seg bedre enn mange småbiter. For å hjelpe med å visualisere vekter, er et godt tips å tenke på at en vanlig smørklatt i supermarkedet veier mellom 200 og 250 gram. Hvis du i det hele tatt er usikker, vennligst ring oss for råd.

 

HVORDAN BØR DU OPPBEVARE OSTEN DIN?

Det beste alternativet er å holde osten pakket inn i papiret i en boks i kjøleskapet. Dette vil forhindre at osten tørker ut og absorberer andre smaker. Osten din kommer innpakket i vokset ostepapir, som oppnår best mulig balanse mellom å opprettholde fuktigheten rundt osten og la den puste. Vi anbefaler ikke matfilm eller folie da det kan få osten til å svette, noe som vil påvirke smaken negativt.

( kilde: Neal’s Yard Dairy )