MatnyttigSteinsopp

STEINSOPP

Mange mener at steinsoppen (Boletus edulis) er vår beste matsopp. Spør du en italiener er han ikke i tvil og kommer med  et spontant og lidenskapelig bella bella samtidig som han himler med øynene over å ha fått et så dumt spørsmål. Steinsoppen har fått sitt navn på grunn av dens store og tjukke stilk som kan være nesten kuleformet i fasongen. Soppen vokser i løv- og barskog  i hele Norge og gjerne på steder med en del mose.

 

SOPPSAUS

Rens soppen og kutt den i tynne skiver. Surr den litt en i middels varm og tørr panne slik at du får ut noe av fuktigheten. Tilsett god kraft samt fløte og la det småkoke til det tykner. Smak til med salt og pepper

SOPPSTUING

Kok sausen nevnt over ytterligere noen minutter og du har en deilig og kremet stuing. Alternativt kan smøstekte skiver av steinsopp jevnes med seterrømme eller creme fraiche.

SOPPRISOTTO

Kok risotto etter anvisning på pakken. Bruk gjerne en god soppkraft om du har det for hånden. I slutten av koketiden når risottoen nærmer seg al dente, vender du inn smørstekte skiver av steinsopp. Riv over nyrevet parmesan og server umiddelbart

SOPP MED PASTA

Kok god pasta al dente, gjerne pasta som er støpt i bronseformer og tørket lenge. Denne type pasta kjennetegnes på den ru overflaten. Pastaen formelig venter på å ta i mot og suge til seg deilig steinsoppsaus, -stuing gjerne toppet med noen deilige og smørstekte tynne skiver av steinsopp

SOPPCARPACCIO

Enkelt og eksklusivt. Rens soppen, skjær den i løvtynne skiver. Dander på et fat og smak til med ekstra god olivenolje, sitron salt og pepper.

GRATINERT SOPP

Fyll en sopphatt med kokt skinke, fløte og urter. River over litt god ost og gratiner i ovn til gyllenbrun.

TØRKET STEINSOPP

Rens og skjær soppen i skiver og tørk i ovn som holder 50 grader over natten med stekeovnsdøren på gløtt. Oppbevar den tørkede soppen i tette glass. Perfekt til soppkraft, gryter og i supper ut over vinteren. (Noen foretrekker enda lavere varme 30 -40 grader over to døgn for tørking.)

STEINSOPPSALT

Kjør skiver av tørket steinsopp og salt i en blender.  Steinsoppsalt er en perfekt smakssetter til supper, sauser og gryter.

OLJESYLTING

Like deler vann og hvitvinseddik f.eks en liter av hver kokes opp sammen med 5 ss salt, 10 pepperkorn og 2 nellikspiker.  La en kilo skivet sopp trekke i laken i 10 minutter.  Ta ut steinsoppen og la den ligge i et håndkle over natten. Neste dag så legger du skivet sopp, hvitløk og skivet løk lagvis på glass og fyller på med olivenolje.