Oppskriftervitello tonnato

VITELLO TONNATO

Vitello Tonnato er en kjent italiensk matrett, ofte servert som forrett, men også som en delikat hovedrett. Retten serveres kald eller romtemperert og består av finskåret indrefilet av kalv som danderes på en tallerken, helst flatt, og slik at det dekker hele tallerkenen.

 

Først skal kjøttet stekes slik at det er lyserosa i midten. Deretter fryses det slik at det er lett å finskjære i tynne skiver. Når kjøttet er dandert på en tallerken, carpaccio-stil, drypper man litt olivenolje over, havsalt, finraspet parmesan og med en majones-lignende dressing som er smaksatt med tunfisk, og med noen kapers rundt omkring på toppen. Retten serveres ofte med en neve eller to med salatblader (gjerne ruccola) som har vært ristet lett i litt olivenolje, sitron midt oppå retten, og med et dryss nykvernet fersk pepper over. (kilde: Wikipedia)

SAUSEN / MAJONESEN lager du slik:


1 boks tunfisk i olje 
3 sardellfileter evt. 2 ansjosfileter 
2 eggeplommer 
3 ss kapers 
2 sitroner 
2 ss hvitvinseddik 
2 dl olivenolje 
2-3 ss kraft fra kalvesteken 
salt, pepper 
kapers 
estragon 

Tunfiskmajones.

La olje renne godt av tunfisken, skyll og tørk av sardellfiletene/ ansjosene og finhakk eller kjør i en hurtigmikser sammen med eggeplommer, kapers, saft av ½ sitron, hvitvinseddik og 1 ss kraft fra steken. Spe med olivenolje, litt om gangen, spe til en glatt kremaktig saus. Tilsett evt. litt mer av kraft fra steken. Smak til med salt og pepper og frisk estragon

Bruker du ferdig majones: La oljen renne godt av tunfisken. Finhakk tunfisk, sardeller/ ansjos og kapers eller kjør glatt i en hurtigmikser. Vend dette inn i majonesen. Smak til med kraft fra kalvesteken, sitronsaft litt olivenolje og salt og pepper.