Bellini, Limoncello, Spritz & Peppe Padre
Bellini
Søt som jenta på nabobordet, deilig som eimen av sommerregn. Bellinien har et noe ufortjent rykte som dronninga av de mest klisjéfylte barene i Milano, og det er forsåvidt ikke langt fra sannheten, men hun er så mye mer enn det! For det første serveres hun i Martiniglass. Ett poeng. Hun er rosa. To poeng. Hun har sukkerkant. Tre poeng. Ikke la deg lure av den uskyldige looken derimot, hun er sterkere enn du tror. En killerblanding av fersken schnapps og vodka, dette er dama i ditt liv.
Limoncello
Er du mett? Føler du deg litt slapp? Limoncello fikser biffen. Født og oppvokst på Amalfikysten og fostret på solfylte somre. Ta en slurk av denne og det er som å drikke sola sjøl. Oppskriften er enkel, eller slik høres det hvertfall ut, med en haug sitroner, sukker og alkohol, men det skal mer til enn hva øyet kan se og øret kan fatte. Den store hemmeligheten ligger i råvarene, sier de, men vi mistenker dem for å vite noe vi ikke vet og som de ikke har tenkt til å fortelle oss om vi så skulle be på våre stakkars nordboerknær. Det er helt greit, italienske brødre og søstre, vi vil bare ha én liten shot til – per favore!
Spritz
Ingen over, ingen ved siden. I hvert fall ikke på en varm sommerdag, under en stor parasoll på en sval italiensk strand. Gjerne også med litt oliven og potetgull til. Spritzen har sin opprinnelse tilbake til 1700-tallet fra den østerriske invasjonen av Italia. De lærde strides om selve navnet `Spritz`og hvor det stammer fra men flere mener at det kommer fra det tyske ordet `Spritzel` som betyr å sprute. Sprut eller ei, dette er drikken du ikke kommer til å glemme. Spritzen lages litt forskjellig fra landsdel til landsdel men den originale oppskriften består av Prosecco, Aperollikør (helst appelsin) og sodavann. Var det noen som sa SOMMER?
Peppe Padre
Oisann! Hva har vi her? En kraftkar, med en liten, søt bart. Padre Peppe er en sterk valnøttlikør med hint av kanel og muskat. Den passer naturlig nok godt til nøtter, men enda bedre til kaffe og is. Mange italienere liker å starte slutten av middagen med en Limoncello og så gå over til et par Padre Peppe. Dette er ikke nødvendigvis han du tar med deg på stranda, eller bestiller i strandbaren for den saks skyld, han passer bedre på regntunge sommerdager hvor du stikker hodet utenfor døra og tenker: Vi prøver igjen i morra. Pass på så du ikke blir helt oppslukt derimot og prøv å oppføre deg ordentlig. Du tuller ikke med Padre Peppe.
(kilde: parmesan.no )