MatnyttigAceto balsamico tradizioanle

EKTE BALSAMICO: ACETO BALSAMICO TRADIZIONALE

Balsamico er innkokt druemost av trebbiano og lambruscodruer. De mest unike og beste variantene har benevnelsen Aceto Balsamico Tradizionale er blitt lagret i minst 12 år på 5 til 7 ulike trefat av forskjellige tresorter.

BALSAMICO FRA REGGIO EMILIA OF MEDENA

Tradizionale blir produsert i Italia i områdene Reggio Emilia og Modena. Av de 100 literne med druemost man starter med er det kun 1,5 liter tilbake etter 12 år på  ulike fat. Tresortene i fatene kan være  fra de største tønnene til de minste, eik-, kastanje-, kirsebær-, ask- og morbærtre. Eddikene blir så testet av et konsortium for godkjenning før den slippes ut på markedet som en tradizionale. Merkingen av flaskene er ulik i de to regionene. I Reggio Emilia merkes flasken med forskjellige type etiketter etter alderen på balsamico (Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia) mens i Modena er det flasketoppen som er referanse for alder på eddiken (Aceto Balsamico Tradizionale di Modena)

REGGIO EMILIA:

  • Rød etikett betyr at eddiken er lagret i minst 12 år
  • Sølv etikett er «vecchio» og lagret i minst 8 år
  • Gull etikett betyr at eddiken er fått en alder av minst 25 år

MODENA:

  • Kremfarget topp betyr en lagring på minst 12 år og Vecchio
  • Magenta eller gullfarget topp betyr minst 25 års lagring og extravecchio merke på flasken
  • Et DOP stempel fra EU er også med på kvalitetsstemple eddiken fra Modena

BRUK AV BALSAMICO:

Balsamico kan brukes på det meste og kan dryppes direkte på råvarene:

  • Noen dråper med Tradizionale på kjøtt, fisk, grønnsaker, salater, ost, frukt og bær hever smaksopplevelsen
  • Den siste lille touch mat lykke i sauser, dressinger og desserter får du også med noen dråper med balsamico

MASCHMANNS FØRER GOD BALSAMICO FRA GIUSEPPE GIUSTI  |

ENKLERE VARIANTER AV BALSAMICO:

  • Condimento Balsamico – er en enklere variant av som ikke er godkjent av konsortiet og kan være yngre enn 12 år
  • Balseto – hvit balsamico er en blanding av druemost fra trebbiano-druer og eddik
  • Masseprodusert Balsamico – Eddiken er produsert av vineddik, fargestoffer, karamell og evt. fortykningsmiddel. Eddiken blir ikke lagret før den slippet ut på markedet
  • Saba – Druemost av Lambrusco-druene blir kokt inn over tre dager før det tappes på sterile flasker. Produksjonene foregår i Emilia Romagna og Modena
  • Crema di Balsamico – Innkokt og redusert balsamico blandet med druemost fra Trebbiano-druen