Puljonki: Kraft fra Karelen
Lukten av kraft som kokes som fyller kjøkkenet ér alltid en sann glede. Du vet du har noe godt i vente. Det lokker frem minner gode supper og gryter gjerne med gode venner rundt matbordet.
I 1991 var det to finske kokker som som nettopp hadde en pasjon for gode krafter og sauser.
De dro lengst nord i Finland til Karelen og etablerte KRAFT-firmaet Puljonki.
De henter de beste råvarene av kraftbein, kjøtt og grønnsaker. Dernest bruker de tre dager
på å lage en kraft som proffe og travle kjøkken er spesielt begeistret for.
PÅ MASCHMANN’S HAR VI FØLGENDE VARIANTER:
( alle kommer i 1 liters kartonger som etter
åpning er holdbar i 3-4 dager i kjøleskap)
KALVEBULJONG
KYLLINGKRAFT
OKSEKRAFT
LAMMEKRAFT
VILTKAFT
FISKEKRAFT
SKALLDYRSKRAFT
SLIK LAGER DE KRAFTEN:
DAG 1:
Kjøtt og rotgrønnsaker brunes i ovn til de har fatt en fin «karamellisert» farge.
Alt er klart for den «langsomme» koke/syde/putre-prosessen.
DAG 2:
Det tilsettes litt urter og kraften putrer ytterligere et døgn.
DAG 3:
Etter at kraften er blitt redusert så siles og smaksjusteres kraften.
Resultatet er en herlig og gelatinholdig kraft.
Et perfekt utgangspunkt for supper og sauser.
TIPS!
Frys kraft ned i små beger og isterningsposer så har du noe i bakhånden
når du skal lage den ekstra gode sausen.