Matnyttig

Puljonki: Kraft fra Karelen

Lukten av kraft som kokes som fyller kjøkkenet ér alltid en sann glede. Du vet du har noe godt i vente.  Det lokker frem minner gode supper og gryter gjerne med gode venner rundt matbordet.

I 1991 var det to finske kokker som som nettopp hadde en pasjon for gode krafter og sauser.
De dro lengst nord i Finland til Karelen og etablerte  KRAFT-firmaet Puljonki.
De henter de beste råvarene av kraftbein, kjøtt og grønnsaker.  Dernest bruker de tre dager
på å lage en kraft som proffe og travle kjøkken er spesielt begeistret for.

PÅ MASCHMANN’S  HAR VI FØLGENDE VARIANTER:

( alle kommer i 1 liters kartonger som etter
åpning er holdbar i 3-4 dager i kjøleskap)

KALVEBULJONG

KYLLINGKRAFT

OKSEKRAFT

LAMMEKRAFT

VILTKAFT

FISKEKRAFT

SKALLDYRSKRAFT

SLIK LAGER DE KRAFTEN:

DAG 1:

Kjøtt og rotgrønnsaker brunes i ovn til de har fatt en fin «karamellisert» farge.
Alt er klart for den «langsomme» koke/syde/putre-prosessen.

DAG 2:

Det tilsettes litt urter og kraften putrer ytterligere et døgn.

DAG 3:

Etter at kraften er blitt redusert så siles og smaksjusteres kraften.
Resultatet er en herlig og gelatinholdig kraft.
Et perfekt utgangspunkt for supper og sauser.

TIPS!
Frys kraft ned i små beger og isterningsposer så har du noe i bakhånden
når du skal lage den ekstra gode sausen.