600.troffel.2

Trøffelhunduniversitetet i Piemonte

TRØFFELHUNUNIVERSITETET I PIEMONTE

Trøffeluniversitetet ble grunnlagt i 1880 og har siden blitt drevet av familien Monchiero i Roddi. Nåværende eier viste en simulert trøffeljakt sammen med hunden sin. For å finne trøfler, holder det ikke å la en hund lukte på en trøffel og så be den om må søke etter flere.

RELATERT INFO: Trøfler fra Piemonte

Å trene en hund, som er fortrinnsvis blandingsrase, til å finne trøfler innebærer både å utvikle et tett bånd mellom hund og eier i tillegg til å utvikle dens ferdigheter til å finne dem. Selv om jeg ikke kjenner pensum på Trøffelhunduniversitetet, som ble grunnlagt i 1880 av bestefaren til Giovanni Monchiero, den nåværende eieren, stilles det sikkert høye krav til hundene. De hundene som fullfører utdannelsen får eksamensbevis som et tegn på hva de har lært.

Vi fikk være med på en simulert trøffeljakt i en nøttetreskog (hasselnøtter dyrkes kommersielt i Piemonte) i nærheten av Roddi, Dette vil si at Giovanni hadde gjemt en del trøfler spredt rundt i nøttetreskogen. Hunden til Giovanni fikk virkelig vist hva den var god for siden den fant trøfler som ikke var lagt igjen av Giovanni.

600.troffel

Trøffelhund i aksjon

I løpet av den simulerte trøffelletingen lot Giovanni hunden være løs og den satte umiddelbart i gang med å lete under oppmuntrende tilrop fra eieren sin. Når hunden fant noe interessant, begynte den straks å grave som en indikasjon på hvor en ettertraktet trøffel befinner seg. Da ble hunden avbrutt og Giovanni tok over gravingen med et verktøy kalt sapin, som brukes av trøffeljegere for å grave trøflene forsiktig fram.

I mellomtiden lå hunden hans utstrakt på bakken, betraktende hva som skjedde og ventende på sin belønning. Etter at trøffelen hadde blitt gravd opp, fikk hunden sin belønning bestående av noe godt å spise og en rikelig mengde med kos.

Etterpå måtte hullet hvor trøffelen var dekkes nøye, for å ikke ødelegge hverken røttene eller frøene til trøffelen, slik at nye trøfler kunnevokse opp på samme sted. Mens vi så på trøffeljakta, så det ut som hunden og Giovanni nærmest reagerte på likt. Dette ble bekreftet av en setning jeg fant på websiden til Giovanni: “kun et tett bånd mellom en hund og dens eier setter dem i stand til å gjenkjenne tegn som tyder på at det vokser en trøffel akkurat der”.

Naturligvis må man vite hvor trøfler vokser. Opplæringen varer mange år, sannsynligvis hele livet. Trøfler vokser fortrinnsvis i fuktig, kalk- og leirrik jord. De vokser i nærheten av trær som eik, hasselnøttrær og hvit poppel.

Giovanni har også grunnlagt et lite trøffelmuseum hvor besøkende kan få vite mer om historien til familien hans, trøffelleting, trøffelens smak. lukt og utseende, etc.

Tekst og bilder er tidligere publisert på slowpix.org og er av John Tollefsen