MatnyttigTiramisu fra Maschmanns

 SLIK BLE TIRAMISU TIL OG VERDENSKJENT 

Tiramisu ble først til i den lille byen Treviso i Italia. Tiramesù, som retten først ble kalt ble unnfanget på restauranten Le Beccherie i 1971. Ideen til denne verdensberømte desserten ble til da eierne av Le Beccherie, familien Campeols nyfødte sønn ble syk og hadde problemer med å ta til seg næring. Moren prøvde å gi den lille gutten sin zabaglione, som er eggedosis med mascarponeost. Dette syntes ikke å ha noen god effekt. Svigermor grep inn og tilførte litt kaffe i blandingen. Det ville kvikke han opp, mente hun. Gutten ble straks bedre.

 

RELATERT INFORMASJON: SLIK LAGER DU TIRAMISU

tiramisu_historie

 

Tiramisu blir oppfunnet

Fru Campeol fikk en ide og spurte kokken Lello: – Klarer vi å lage en dessert av de ingrediensene vi brukte på min syke sønn. Kokken Lello (Roberto Linguanotto) fant frem fingerkjeks, blandet disse med kaffe og zabaglione-blandingen med et lite dryss kakao på toppen. Tiramesù var blitt oppfunnet.

Hva betyr tiramesù?

Tiramesù var et lokalt dialektutrykk og betyr få meg opp eller plukk meg opp. Fru Campeols svigermor benyttet utrykket da hun pleide datterens syke sønn. Tiramesù ble fort en slager i restauranten og andre kokker i Treviso kopierte fort denne desserten og ble tatt inn i denne lille byens lokale matskatter.

Tiramisu blir verdenskjent

Giuseppe Maffioli(1925-1985) var en kjent italiensk matelsker, skuespiller, journalist og forfatter. Han omtaler Tiramisu i 1981 i en artikkel i førsteutgaven av Maffiolis eget tidskrift ”Vin Veneto”. Tiramisu ble etter publiseringen kjent over hele Italia og spredte seg raskt til hele verden.

KILDER:

http://www.tiramesu.it
http://www.annamariavolpi.com