Pizza fra Maschmanns

PIZZA MARGHERITA

Pizza Margherita er en vegetarpizza som har garnityr etter det italienske flagget, røde tomater, hvit mozzarella og grønn basilikum. Navnet fikk pizzaen etter dronning Margherita som besøkte Napoli i 1898. Over ser du en perfekt stekt pizza Margherita fra Maschmanns Bakeri. Tigermønsteret på side nav pizzaen viset at pizzaen er stekt på ca. 360ºC som er den optimale temperaturen for en roman style pizza.

RELATERT INFORMASJON: Pizza fra Maschmanns Bakeri | Slik lager du pizza Margherita | Pizzamel for eksperter

PIZZA FRA NAPOLI

Pizza var vanlig gatemat i Napoli-området men hadde liten utbredelse i resten av Italia. Dronning Margherita ble nyfiken på denne retten som sågar man spiste med hendene. Pizziolaen Raffaelo Esposito ble hentet til det kongelige kjøkken til å lage tre varianter med pizza. En med olivenolje, en med sild og en med tomat, mozzarella og basilikum. Dronningen valgte umiddelbart den som hadde fargene som i  det italienske flagget.

PIZZA MARGHERITA

Raffaello Esposito kalte pizzaen Margherita etter dronning Margherita. Takkebrevet henger fremdelen i hans pizzeria i Napoli som nå heter Pizzeria Brandi. Slik er i hvert fall den offisielle historien. En journalist i BBC undret seg på om denne pizzaen virkelig har navn etter dronning Margherita. Trolig tok man seg noen friheter under de dårlige tidene på 30-tallet og flikket litt på historien. Pizzaens utbredelse gikk langsomt i Italia. Det var først på 70-tallet den var vanlig over hele lItalia.

PEPPES PIZZA

Til Norge kom pizza først via USA og som Peppes Pizza i 1970. På 80-tallet var langpanne-pizza populær lørdagsmat. En tykk pizza med mye fyll.

PIZZA GRANDIOSA

I 1980 så Pizza Grandiosa dagens lys. En forundret fabrikksjef på Standa hadde nettopp sagt ja til å begynne å produsere pizza på telefon fra sin fabrikkeier Stabburet. Litt forundret spurte han kona: – Hva er egentlig pizza?

HOVEDSTADENS KOKKER HADDE INGEN TRO PÅ ITALIENSK PIZZA

En annen kuriositet er fra filmguru Pål Bang-Hanssen som etter et opphold i Roma på 80-tallet falt for pizzaen i Roma med tynn bunn. (Roman style pizza er den du får i Maschmanns Bakeri.) Pål ringte hjem til flere kjøkkensjefer i hovedstaden og ba de satse på ekte italiensk pizza. Entusiasmen var ikke like stor i andre enden, – pizza?,  nei det hadde de ikke noen tro på.