brie.de.meaux.png

Brie de Meaux, kongen av brie lages i Meuses rett utenfor Paris i Frankrike på upasteurisert kumelk. Må ikke forveksles med  industrifremstilt brie. Osteskorpen ser ut som hvit fløyel og får et mer brunaktig skjær når den er moden. Hver fredag lager Maschmanns trøffelbrie.  Osten fylles med mascarponekrem og rikelig med sort sommer trøffel. 

REALTERT INFORMASJON: Ost og vin som passer sammen.

SMAK: Smaken er smøraktig med innslag av hasselnøtter.

TILBEHØR: Godt surdeigsbrød syltede nøtter og kompotter.

DRIKKE:  Briens fete og kremede konsistens bør møtes av en vin med friskhet og fylde. Godt utviklede viner med middels garvesyre tørker ikke ut i munnen og passer til moden brie de Meaux.

Vinmonopolet foreslår:

  • HVITT: Albariño – Spania/Portugal, Utviklet Cava – Spania (ev litt rik Champagne)
  • RØDT: Moden rødvin fra Piemonte
  • FOR DEN DRISTIGE: Sherry
  • ALKOHOLFRITT:  Aroma eplemost fra Ringi Gård

Osten kan spores tilbake til Karl den stores regjeringstid 774 år e. Kr. Brie de Meaux blir produser snaue 50 km fra Paris er en ost på ca 35 cm i diameter og er 3 cm høy. Brie de Meaux lages av råmelk som er varmet opp til maks 37 °C Modningstiden er 4-6 uker. Brien  har en  lett duft av mugg, klare referanser til sopp, fin sødme med en fyldig og konsentrert smak. Brie de Meaux fikk AOC-godkjenning i 1980.