croissant

CROISSANTER

Croissant er et sprøtt bakverk av en smørdeig også kalt butterdeig og har en form som en halvmåne.

RELATERT:  Bakverk fra Maschmanns | Croissant wikipedia |

Butterdeigen består av mel, vann og smør og ble oppfunnet av konditor-lærlingen Claudius Gele rundt 1650.  Han ville lage mat til sin syke far som gikk på en diett på vann, mel og smør. Claudius lagde en deig som han pakket smøret inn i. Han kjevletut deigen og brettet den sammen flere ganger før han formet deigen som et brød som han satte inn i ovnen.

Læremesteren til Claudius var skeptisk fordi ha trodde at smøret ville renne ut. Både lærling og mester ble forbauset over formen og størrelsen som det ferdige brødet fikk.

Når croissanten tas ut av ovnen må den behandles svært forsiktig. For mye varme eller røff behandling kan gjøre at den «kollapser» og blir mer deigete. Den sprø skorpen vil forsvinne hvis den blir lagret for varmt.

I Maschmanns Bakeri på Skøyen bakes det klassisk økologisk croissant. Du får de nystekte hver dag hele uken også på søndager. Bakeriet har også økologisk brød.  Fra klokken 11:00 hver dag serveres det også pizza fra den vedfyrte ovnen.

croissant

PERFEKTE CROISSANT TIL FROKOST

 Maschmanns Bakere har gjort jobben for deg. De har gjort baksten nesten ferdig. Og fryst den ned. Praktisk om du ønsker nystekte croissanter til frokost.

SLIK GJØR DU:

  • Ta de frosne emnene ut av fryseren før du legger deg og plasser dem på stekebrett med bakepapir i kald ovn over natta.
  • Neste morgen tar du de ferdig hevede croissantene ut av ovnen for pensling med egg.
  • Forvarm ovnen til 180º C – stek i 15 minutter