vacherin_fribourgeois

Vacherin Fribourgeois er en fondueost fra Fribourg-området i Sveits.  Vacherin Fribourgeois egner seg også på ostefatet eller med et stykke brød eller kjeks. Kantonen Fribourg er også kjent for osten Gruyère og i duo med Vacherin Fribourgeois blandes de to ostene ofte  50 /50 i ostefondue. En ren fondue av Vacherin Fribourgeois er mest vanlig innenfor kantonens grenser.

Vacherin Fribourgeois:

  • er hovedsaklig av upasteurisert melk og fra kvegrasen Fribourgeois
  • blir lagd av et lite antall av småskalaprodusenter (AOP)
  • fikk AOC status i 2005
  • blitt produsert i nærmere 1000 år produseres det ca 2000 tonn av i året hvorav 10 -12 % går til eksport

 

Osten produseres på upasteurisert melk evt. termisert melk. Forskjellen er 40 grader eller 62 grader. Pasteurisert melk er forøvrig 75 grader.  Melken varmes opp til 30 -33 grader og tilføres melkesyrebakterier som er Vacherin AOC autorisert.  Det tar en halv time å få frem ostemassen.  Når den ostemassen er så store som en mellomting  av hvetekorn og hasselnøtter skilles den ut og røres og holdes varm på 30- 36 grader i nok en time. Ostemassen has i former, presses ytterligere for å skille ut mere myse.  Så blir osten tatt ut av formene og vasket med med saltvann før osten modnes  i mint 9 uker. De første 30 dagene i 12 -18 graders temperatur i god luftfuktighet (88 -92%) siden litt kaldere 10- 16 grader. Ukentlig i hele modningsprosessen vaskes ostene med lettsaltet vann.

Osten har kremet og fet konsistens med en fyldig og svakt syrlig smak. Gravenstein eplemost fra Ringi som følge til denne sveitsiske osten.

Vacherin.Fribourgeois

Moden og romtemperert Vacherin Fribourgeois Rustic smaker utmerket sammen med fikener fra Favols og kjeks fra The Fine Cheese Co.