skorsonnerot

Skorsonnerot også kalt svartrot er en viltvoksende staude fra Sør-Europa. Røttene er fingertykke og svarte utenpå og har et melkehvitt plantekjøtt. Smaksmessig så er det en mellomting mellom asparges og potet.

Skorsonnerot kan stekes, stues, gratineres og kokes. Det viktigste å huske på med skorsonneroten er å legge den nyskrelte roten i sitron- eller eddikvann siden den fort blir misfarget.

I Henrikett Schønberg -Erken’s kogebok kan man lese:

– Skorsonnerøtter kan anvendes hele vinteren. Er de gode, skal de være hvite når man knekker dem over, likesom der skal vise sig en hvit melkeaktig saft.

Svartroten / Skorsonneroten ble kalt «fattigmanns asparges» og var en grønnsak som kom til Norge omkring 1650 og var en populær grønnsak i mange hager frem til 1900-tallet hvor den forsvant mer og mer. På 1990- tallet ble roten «gjenoppdaget» og er i dag en populær grønnsak blant gourmetkokker spesielt i Frankrike.

 

Skorsonnerot på andre språk:

  • Latin: Scorzonera hispanica
  • Engelsk: Salsify, Scorzonera
  • Tysk: Schwartzwurzel
  • Fransk: Scorsonére, Salsifis noir
  • Spansk: Escorzonera, Salsifi negro
  • Italiensk: Scorzonera

 

Stjernekokken Gordon Ramsay forslår sellerirotmos med stekt skorsonnrot