Matnyttigkrydder og saus til grilling

KRYDDER OG SAUS TIL GRILLING

Grillkrydder, barbecue seasoning er krydderblandinger som oppstod i USA men har siden spredt seg til hele verden.  Krydder og saus til grilling kjennetegnes på at de alltid inneholder mye salt. Blandingene  finnes i et utall varianter. De mest vanlige variantene inneholder selleri, chili, hvitløk, paprika, salt og sukker. Grillkrydder ble ofte gnidd inn i kjøttet før det ble tilført grillsaus.

Grillsausene finnes også i mange varianter og smaker som selges ulike merkenavn. Felles ingredienser for de aller fleste er tomat, eddik og sukker. Grillsaus blir også brukt på kjøtt som skal i ovn. Beveger man seg utenfor USA så er Chimichurri en grønn urtesaus populær i Sør- Amerika og spesielt Argentina.

Chimichurri
Chimichurri består av persille, hvitløk, olje, eddik og chili. Anbefaler man ingredienser ut over de nevnte 5 blir enten genierklært eller blir spottet for dårlig smak. Slik er det med klassiske oppskrifter, alle har sin egen vri eller touch. Norske Christopher Sjuve har en enkel og ifølge han en enkel og idiotsikker oppskrift på Chimichurri les den her.

Mama – Africa
Beveger man seg vestover og til Sør-Afrika så har de en krydderblanding de har kalt Mama – Africa. Blandingen kan bestå av chili, koriander, pepper, hvitløk, paprika, spisskummen, ingefær og sitronskall, sukker og salt. Krydderblandingen er velegnet til å gni inn kylling og kjøtt før grilling.  Blandes det inn olje får man eg god og smaksrik marianade.