UkategorisertNicolas Vahé og Hagbard Eriksen

RELATERT INFORMASJON:

Falsled kroRelais & ChateauFakkelgårdenNicolas VahéPic Valence

Om Nicolas visste jeg at hans første kontakt i Norden var jobb som konditor på Fyn og sagnomsuste Falsled Kro en kontakt som oppsto gjennom konseptet «Relais & Chateau» som er en samling hoteller med gourmetmetestauranter over hele verden.

Vahés faglige bakgrunn var fra gourmetrestauranten Pic Valence med 3 stjerner i Michelinguiden og læretid hos konditorguru Daniel Giraurd Valence verdensberømt chocolatier og en av Frankrikes beste desertkokker. Etter herlige 3 år på Falsled dro Nicolas videre til Sør-Jylland og Fakkelgården ved Kruså  også et sted med fokus på bo- og matopplevelser i særklasse.

– og veien fra å være konditor på Fakkelgården til en egen produktserie hvordan startet den, spør jeg Nicolas.  Jeg hadde noe ferdiglagede godsaker til overs på kjøkkenet og helte de over på små glass som siden ble gitt som et liten gave til hotellets  gjester ved avreise. Når så gjestene siden kom i ens ærend tilbake – ikke for å overnatte eller spise middag men for å sikre seg noen flere små glass starter det hele, forteller Nicolas.

 

teamwork

Niklas, Andreas og Nicolas legger siste hånd på verket på Salade Nicoise som ble servert til lunsj fredag 14. juni.

Og hvilke smaker startet det så det hele med, spør jeg – og skotter bort på Nicolas Vahe-hyllen som står bak oss inne på Maschmanns på Skøyen i Oslo. Nicolas tar et skritt bort. Det begynte med den her og her og plukker frem en «Milk Delight» og «Passion».

I dag 8 år etter innbefatter serien 150 varianter som distribueres til 11 land. Det å promotere og stadig utvikle nye smakfulle og unike produkter er nå fulltidsjobb til Nicolas Vahé. Neste uke er det Tyskland som står for tur så bærer det til Grønland for smaking og gjestespill på gourmetrestauranter der legger Nicolas til, på plettfritt dansk, ikke unaturlig etter 15 års fartstid i Danmark.

Når jeg så spør Nicolas om hva som er hans beste matminne tenker han seg litt før han smiler og kommer med to gode gastronomiske ord: Bestemors søndagsmiddag 🙂 Hele familen samlet hele dagen ofte ute i bestemors hage med god rustikk fransk mat som kom på løpende bånd ut fra bestemors kjøkken er mitt beste matminne. Noe som også bidro til mitt valg av yrke, føyer  Nicolas til.

Nicolas.Vahe.lunsj

Nicolas Vahé topper Salade Nicoise med en deilig dressing ved gjestenes bord.

Det er litt ufint å spørre en  stjernekokk om favorittrett i og med sesongen skifter og et entydig og enkelt svar ofte ikke tilstrekkelig.  Jeg prøver alikevel,  svaret kom litt nølende men dog kontant. Côte de boeuf med rødvinssaus. Den trivelige franskmann trekker litt på skuldrende nesten litt «lei seg» for ikke å komme med noe mer spennende. – jeg kan lige biff, føyer han til på klingende dansk.

Avslutnigsvis så spør jeg: – Det er sommer i Norge og om du skulle tatt med deg picnickurven og invitert en god venn og tuslet ut på Bygdøy her i nærheten hvordan ville du gjort det?

– God vin selvsagt, begynner Nicolas.  Godt brød og strekker så en arm ut etter et av sine produkter, rilettes. På boksen kan jeg lese at det er en paté av and, svinekjøtt, salt, pepper, sukker og krydder.  Syltetøy, god ost og masse frukt må også med legger Nicolas til.

Hjemme på kjøkkenet  morgenen dagen etter etter så har jeg to nyinnkjøpte Nicolas Vahé glass stående. «Milk Delight» og » Passion» selve starten på eventyret. Milk Deligt består av helmelk, melkepulver og sukker kan jeg lese på glasset. God til pannekaker med is eller til morgenmat står det i anbefalingene. Glass 2 er Passion som består av 52% pasjonsfrukt, sukker  og pektin. Idiell til yoghurt naturell eller oppå pannekaker skal den være.

Jeg unnet meg 2 gode spiseskjeeer med gresk yoghurt naturell toppet det med 2 tesksjeer med «pasjon».  Og under meg på at gode smaker og tilfeldigheter kan skape unike mateventyr.