Valençay

Valençay er en fransk upasteurisert geitemelksost fra Berry-provinsen som ligger i Loiredalen midt i Frankrike.

Osten har fått sitt navn etter byen Valençay. Den pyramideformede osten skal etter sigende mistet toppen på grunn av Napoleon. Han hadde trukket seg tilbake etter det mislykkede felttoget til Egypt og kom over den pyramideformede chèvren fra Valençay. Pyramideformen ergret Napoleon slik at han hugg av toppen med sverdet sitt.

Den avrente ostemassen lagres nå i former for så å bli tatt ut og dekket med saltet trekullaske. Den videre lagring er i et godt ventilert rom med 80% luftfuktighet. Modningen tar tre uker og da er osten dekket med et naturlig mugglag.  Valençay er en smakfull og myk ost.

Tørre og syrefriske hvitviner vil passe til denne smakfulle chevren gjerne en lokal sauvignon blanc. i 1998 fikk Valençay som første region i Frankrike  AOC status  for både hvitvin og chèvre.