alessandro.anfosso

Alessandro Anfosso besøkte Maschmanns 14. februar. Den glade italiener delte ut matgleder til Maschmanns kunder.

Olivenoljen det flytende gullet fra Liguria. Taggiascooliven som finnes i beltet fra Imperia – Savona gir en gylden, fruktig og smakfull olje. Den blir høyt verdsatt og er ettertraktet av såvel lokalbefolkningen som tilreisende. Olivenolje er en naturlig smaksetter i det liguriske kjøkken. En blomstrende handel med olivenolje og relaterte produkter genererer gode inntekter til regionen. 

OM DU ER I SAVONA OG ER FYSEN PÅ EN GOD BIFF – KLIKK HER – OG BLI FRELST!

En av de fremste produsentene av dette flytende gullet er familebedriften Anfosso som ligger i Chiusavecchia, en mils vei opp fra kysten og provinshovedstaden Imperia. 19. juli i 2012 besøkte Maschmanns bedriften.

Bedriften har i likhet med mange andre produsenter i området utviklet seg fra å presse oljen  gjennom ståmatter som far Divide gjorde da han startet opp rett etter krigen. I dag er det sønnene Alessandro og Alfredo som driver familebedriften. Alfredo har ansvar for  produksjonen mens Alessandro som tar i mot oss for omvisning håndterer salg og kunder. Farens gamle olivenoljepresse står som et minne om gammelt håndverk mellom moderne ståltanker, senterifuger og filtere.

Er ikke most den første pressingen kjent for å være den beste spør jeg Alessandro? Most er de første litt uklare dråpene som presses før ekstra virginoljen og som mange produsenter og selgere hevder å være den beste oljen. Allessandro er ikke enig i det, – den uklare oljen inneholder en del stoffer som verken er bra for lagring eller kvalitet. Vi setrifungerer og filtrerer all vår olje til det klare og rene kvalitetsproduktet vi er kjent for.

Fabrikken kan grovt sett deles i to en hvor det lages olivenolje en annen som produserer relaterte produkter. Det er helt slutt på den tiden hvor all oljen ble levert til de store tankene i Imperia og skipet videre i bulk over hele verden. Nå er det videreforedling og kontroll på salgsbiten som gjelder.  Olivenoljen selges i mange ulike flaskestørrelser med ulikt design. Småproduktene som konserveres med olivenolje er også god butikk. Taggiascooliven i olje, pesto genovese,artisjokker i olivenolje, olivenpesto og tomatpesto for å nevne noen. Kvalitet før kvantitet er vårt mantra tilføyer Alessandro.

Alessandro og broren er fremtidrettede og de bygger nå en ny fabrikk for å møte fremtidens krav og muligheter. Alessandro har planer om å sende sin ennå ikke skolemodne sønn på skole i England. Alessandro vil at sønnen skal tilegne seg bedre engelskunnskaper enn han selv. Det er sikkert nødvendig for mye av handelen går ut av landet og spesielt de nordiske land og særskilt Norge er gode handelspartnere. Dette kunne vi merke, 6 paller med varer merket Matcompaniet stod klar til utsendelse på lageret.

Formiddagens omvisning ble avsluttet lunch hos navnebror Alessandro Franco i Savona syv mils kjørevei unna. Der ble min forutinntatte mening om at italienerne ikke kan sin biff ettertrykkelig gjort til skamme. Alessandro Franco var som sin navnebror kompromissløs på kvalitet. Den fantastiske femretters kjøttmenyen med champagne ble et minneverdig matminne som ennå sitter i.