Vossakorven som mange kjenner blir produsert på Evanger i Voss kommune som ligger en drøy times kjøring nord for Bergen. Vossakorv er storselgeren til den lille Nortura-bedriften. Tradisjonspølsa er populær julemat og et «must» til pinnekjøttmiddagen ifølge kjennere.
REALTERT INFORMASJON:
Bedriftens hjemmeside – Kartreferanse – Bilder
Som navnet sier så er det ild, ved og gamle konserveringsmetoder som gjelder. Røyking med åpen ild har mange parametere å ta hensyn til. Fingerspitzgefühl og erfaring må til for å få gode produkter. Råvarene som bearbeides ved Norturas anlegg i spekematbygda Evanger i Voss kommune er fenalår, grovpølse, gardspølse, vestlandsfår, smalahove, pinnekjøtt samt saltede og røkte sider. Vossakorven hadde forøvrig 46 år i «utlendighet» før den vendte hjem til Evanger i 2008.
Bente Jorunn Sundheim og hennes stab med produksjonsleder Chris i spissen tar i mot oss en flott høstdag i Sepetember. En omvisning samt ordskifte om smarbeid om produktutvikling stod på programmet.
Med på turen hadde vi Kåre Storevik og Tonje Nedrud fra Nortura som guidet oss matinteresserte fra Maschmanns Matmarked på en utmerket måte. En tur til Gilde Vest i Bergen der alt ferdigpakket blir distribuert videre var også ok å få med seg før vi resite opp til Evanger på morgenen. Likledes svippturen innom sentrum og rusleturen langs bryggene i Bergen i det flotte høstværet.
Det er er fornøyelse å snakke med produksjonsleder Chris. Christopher Waring som han egentlig heter tar på fenalår, pølser og pinnekjøtt, lukter, vurderer fasthet, størrelse og sorterer ut de produktene som er ferdig røkt og klare for salg. Denne prosessen er veldig lik de som brenner kaffe, maler mel og brygger øl. De bruker også mange sanser for å komme frem til et perfekt sluttprodukt. Hva slags vær det er spiller også inn. Fuktighet, regn eller tørt vær, alt innvirker på sluttresultatet.
(Informasjonsvideo laget av Nortura)
Christopher kom til bedriften som sommervikar for 15 år siden og har vært der siden. Etter en læretid under Olaf som har 50 års fartstid i bedriften er nå Christopher rede til å ta over og fortsette produksjonen av tradisjonsmat fra Evanger etter gode, gamle og vel innarbeidede metoder.
I et av de 11 små stuer i et av de 5 eldhusene som ligger på området var det røklukt fra orved og fullt opp med pinnekjøtt hengende i taket. Lammeribbene hade blitt tørrsaltet i 4-5 dagerfør de ble hengt inn i eldhuset en måneds tid. . Røkingen er på ved av or som har vært den vanlige sorten å bruke til røking i Voss kommune i uminnellge tider. Da Gilde tok over anlegget i 1994 så ble imidlertid asken etter orveden sendt til analyse. Det viste seg at veden inneholdt nitrit som har en konserverende effekt.
Veden skal ikke brenne det skal være som det heter i ordtaket, «røk uten ild» i en tid, så skal produktet hvile før ny oppfyring og mer hvile. Helt til kompetansen fra Chris og hans stab skal kjenne seg frem til det ferdige produkt.
Besøket på Evanger ble avsluttet med skikkelig bondekost. Lukten av rotgrønnsaker røkt og saltet lammebog med hvit saus fikk oss godstemning inne i «gildehallen». Da var vi vi gang, årets første «julemåltid» ble inntatt 24. september 3 måneder før tiden. Takk for maten.