De siste årene har vært et smakfullt norsk osteevetyr. Fra å sluse alt av melk inn i Tine-sytemet og få litt kjedelige oster ut i andre enden, så opplever vi nå et mangfold i smaker og antall produsenter. Kunnskap fra kontinentet har vært med på å utvikle og bringe frem våre nye matskatter. Om vi starter i Buskerud og beveger oss nordover til Trøndelag så får vi se hva vi finner på veien.

Holtefjell XO fra Eiker Gårdsysteri kan du godt bruke isteden for den mer kjente fastosten som prduseres sør for alpene i Parma i Italia, Parmigiano Reggiano og Grano Padano.  Gårdsysteriet i Eiker i Buskerud startet med at tre gårder satset på samdrift og med litt fransk hjelplærte de seg ystekunsten. Pascale Baudonell og flere av hennes likesinnede har vært og er sterkt delatige i det norske osteeventyret.

Bjørnsterne Bjørnson vår stor dikter skrev i Verdens Gang i 1892: – Hva var vel Norge uten de fremmede? I Håndverk, Industri, Handelskap, Kunst, sosiale og politiske oppgaver? Enten må vi ut iblandt dem, eller de må hit til oss. Ganske fremsynt den godeste dikterhøvsdingen fra Aulestad i Gausdal ved Lillehammer. Holen Gardsysteri i Gausdal har også fått «fremmede» til å lære seg ystekunsten. Den godeste Pascale Baudonell har vært bidragsyter der også. Ekte pultost og en fantastisk syrlig ferskost er blant annet det som Inger Holen yster frem fra det lille meieriet.

Den norske brunosten

har også satt spor etter seg de siste årene. ikke i form av Tines G 35 men som mer dedikerte alternativer. Huldreosten fra Avdem Gårdysteri er med i dessertmenyen på Noma i København som er kåret til verdens beste restaurant. Nevnte Pacale Baudonell ble med sin Brimost fra Underdal første presidieprodukt fra Norge i Slow Food bevegelsens Smakens Ark som rommer over 1000 matskatter fra hele verden.

Tingvollost

Om vi beveger oss fra Lesja og over Dovrefjell til Tingvollost på Nord-Møre så fortsetter osteeventyret. Tingvollost har med sin blåost Kraftkar blitt henholdsvis kåret til norges, nordens og verdens beste ost i sin klasse. Rene Redzepi på Noma har også den herlige kraftkaren fra Tingvoll på menyen.

Munkeby

Ostekjennere vil imidlertid kåre en ost som er er produsert litt lenger nord til den beste norske osten uansett klasse, nemlig Munkebyosten fra Levanger. Noen munkebrødre fra moderklosteret Citeaux i Frankrike fylte opp sin lille bil dro nordover til Norge og havnet på Munkeby Mariakloster i Levanger i Trøndelag. Bønn og arbeid er essensen i munkenes hverdag. Og hvilket arbeid! Munkene skaper en eksklusiv kittmodnet ost laget av råmelk fra kyrne i Munkeby-bygda det går gjetord om.

Et ostebord med suksess og kun norske oster hadde vært utenkelig for få år tilbake, i dag er det et smakfullt eventyr som en del av de nye nordiske maten.