Maschmanns Matmarked, Karenslyst allé 51, SKØYEN, 0279 OSLO

Torsk med potetpure, bacon og rødvinssaus

Skrei med potetpure, bacon og rødvinssaus

Torsk med potetpuré, bacon og rødvinssaus

Fersk torsk eller skrei i sesong med bacon, mandelpoteter og rødvinssaus
er en herlig og elegant matrett. Tips til passende drikke finner du litt lenger ned i artikkelen. 

 

DETTE TRENGER DU:

(4 porsjoner)

600 gram torskefilet

salt

1 pakke idsøe bacon

600 gram skrelte mandelpoteter

3 fedd hvitløk

60 gram sukker

2 dl rødvin

1/2 l god oksekraft

salt og pepper

60 gram kaldt smør i terninger

80 gram smør

1 dl varm Helmelk

1 ts salt

SLIK GJØR DU:

Del torsken i porsjonstykker og salt den godt.
(Dette gjør fisken fast og fin, la den gjerne ligge i en halv time med salt)

Stek bacon sprøtt og ta vare på baconfettet.

Kok poteter og hvitløk mørt, slå av vannet og sett på lokk og dra vekk fra platen

Rødvinssaus

Smelt sukker i en gryte til det blir brunt, slå over kraft og rødvin,
kok inn til 2 dl gjenstår, hold sausen varm.

Børst av overflødig salt og stek fisken i en jernpanne med lokk med skinnsiden ned i baconfettet
til det svulmer på midten. Dra pannen vekk fra varmekilden, øs baconfett over fiskestykkene og sett på lokk

Mos potetene, bland i smør, varm melk, og smak til med salt og pepper
(Sjekk den røkte varianten av potetpuré litt lenger ned.)

Ta rødvinssausen vekk dra den varme platen og visp inn biter av kaldt smør,
til den blir blank og tykner. Smak til med salt og pepper

Anrett torsken på potetpureen, pynt med bacon
og hell over din deilige hjemmelagede rødvinssaus.

Røkt olivenolje

POTETPURÉ: En sunnere variant
Røkt potetpuré

Bytt ut smøret med olivenolje.
Vend først inn en god extra virgin olivenolje til bra konsistens
smak til med et par teskjeer med røkt olivenolje fra O-Med.

Hva slags drikke passer til denne retten?

I denne oppskriften er det tre elementer som taler til fordel for rødvin; Rødvinssaus, bacon og det at torsken er skinnstekt som gir den en karamellisert smak og tilfører litt ekstra fett til fisken. Når vi velger rødvin til fisk skal vi likevel være litt forsiktig. Fisk er generelt litt skjørere både i konsistens og smak enn kjøtt. Velger vi en for kraftig vin vil vinen dominere retten – vi leter etter den perfekte balanse. Derfor er det best med elegante rødviner med god syre og minimalt med tannin. I denne kategorien rødvin finner vi blant annet rødviner fra Bourgogne som er laget av druen Pinot Noir, viner fra Beaujolais og Barbera fra Piemonte i Italia. Tre konkrete eksempler som fins på polet kan være;

889701 Bourgogne Pinot Noir 2013, Matrot kr. 228,-

5117501 Morgon 2015, Foillard kr. 219,-

5595701 Barbera d`Alba 2013, Cascina Cucco kr. 189,-

Print Friendly

Leave a Reply

*

captcha *