Pinnekjøtt fra Maschmanns

2022: PINNEKJØTT FRA MASCHMANNS

PINNEKJØTT AV VILLSAU, SPÆLSAU OG GAMMEL NORSK SPÆLSAU

Årets pinnekjøtt kommer fra lam som har beitet på en øy i havgapet, på høyfjellet og inne i Vestlandsfjorder.

  • Utsira er liten øy som ligger vest for Haugesund. Her lager Utsira Mat pinnekjøtt av lam fra norsk villsau.
  • Rondane Gardsmat i Folldal lager pinnekjøtt av gammel norsk spælsau.
  • Maschmanns utvalgte pinnekjøtt er av lam fra spælsau. Dyrene kommer fra utvalgte gårder i Hardanger som har beitet langs fjorden og på fjellet.

Klima, rase, kulturlandskap og bøndenes håndverk setter et unikt preg på årets pinnekjøtt fra Maschmanns.

Markedet selger også ferdig utvannet og dampet pinnekjøtt fra Vikedal Gardsmat. Alt du trenger å gjøre er å gi kjøttet en liten runde i stekeovnen.

RELATERT: Les mer Norske saueraser: Spælsau | Gammel Norsk Spælsau | Norsk Villsau 

Pinnekjott fra Utsira

PINNEKJØTT FRA UTSIRA MAT

URØKT

Fra Utsira Mat lager kjøtt av lam av villsau som har beitet på øya Utsira i Rogaland. Den lille øya som ligger vest for Karmøy har et flott kulturlandskap med lyng og urter som er matfatet til villsauen.

Beregn  350 -500 gram per porsjon | Utvanning: 18-24 timer, bytt vann etter 3-4 timer  |  Damping: Til kjøttet løsner fra beinet. (2-3 timer)

Pinnekjott fra Rondane Gardsmat

PINNEKJØTT FRA RONDANE GARDSMAT

RØKT OG URØKT

Gammel norsk spælsau som har beitet i Rondane. Rondane Gardsmat ligger i Folldal og tilbereder sitt pinnekjøtt etter tradisjonelle metoder. Rondane Gardsmat skriver på sine hjemmesider: Gammelnorsk spælsau er en sauerase som går helt tilbake til vikingtiden. Det er en lettbygd og sunn rase som beiter på variert og urterikt fjellbeite. Det gir seg utslag i et kjøtt som er velsmakende og særpreget, en unik nytelse for ganen.

Beregn  350 -500 gram per porsjon | Utvanning:18-24 timer, bytt vann etter 3-4 timer | Damping: Til kjøttet løsner fra beinet.(3-4 timer)

Maschmanns vindtørket pinnekjøtt

VINDTØRKET PINNEKJØTT FRA HARDANGER

URØKT

Maschmanns pinnekjøtt er vindtørket i Granvin i Hardanger. Lammene av spælsau har beitet i fjellet og på  Hardangervidda hele sommeren. Lammene har blitt slaktet i Førde og blitt sortert etter kjøttfylde og størrelse. De beste lammesidene blir sortert til Maschmanns. Pinnekjøttet henger i 4-6 uker etter været og skjæres i lange fine pinner. Pakkes i 1,4-1,8 kg pakker. Vi har også hele sider med vindtørket kjøtt.

Beregn  350 -500 gram per porsjon | Utvanning:16-24 timer, bytt vann etter 3-4 timer.  Damping: Til kjøttet løsner fra beinet. (3 timer)

Maschmanns eldhusrøkt pinnekjott

ELDHUSRØKT PINNEKJØTT FRA HARDANGER

RØKT

Maschmanns eldhusrøkte pinnekjøtt er laget i Granvin i Hardanger.  Lammene av spælsau har beitet i fjellet og på  Hardangervidda hele sommeren. Lammene har blitt slaktet i Førde og blitt sortert etter kjøttfylde og størrelse. De beste lammesidene blir sortert til Maschmanns. Lammesidene henges i gamle moderniserte eldhus som er bygget opp av Vossa Kjøt Det røkes på tradisjonelt vis med orreved, som gir en rund, naturlig røksmak til kjøttet. Kyndige fagarbeidere følger produksjonen nøye.

Pakkes i 1,4-1,8 kg pakker. Markedet selger også hele sider med eldhusrøkt pinnekjøtt.

Beregn  350 -500 gram per porsjon | Utvanning:16-24 timer, bytt vann etter 3-4 timer.  Damping: Til kjøttet løsner fra beinet. (3 timer)

VIDEO: SLIK DAMPER DU PINNEKJØTT

Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.