Maschmanns Matmarked, Karenslyst allé 51, SKØYEN, 0279 OSLO

Maschmanns gravlaks

gravlaks fra Maschmanns

Bildet er fra Maschmanns kjøkken og viser gravlaks med sennepssaus, urter, salat og rugbrød-crumble

SLIK LAGER DU GRAVLAKS

Gravlaks med dill og sennepssaus er en klassiker mange setter pris på.
Retten er ofte brukt som forrett og spesielt populær på buffeter og festbord.
Navnet gravlaks stammer fra middelalderen, da var det vanlig og salte
laksen for så å grave fisken ned i sanden. I dag går vi ikke så drastisk
til verks.  I tillegg til en fersk laks trenger du salt, dill, sukker og litt akevitt. 

DETTE TRENGER DU:

2 ferske laksefileter gjerne av økologisk laks

( fra en ca 2,5-3 kilo stor laks)

Renses for ben og skjær av de tynne delene av fisken som spolen
og sidestykkene. (disse kan brukes til laksesuppe, fiskegrateng o.a.)

1 eggeglass Akevitt
(Maschmanns sjømatdisk hveteøl og cognac som marinade)

2 ss salt

1 ss sukker

1 ss grovmalt pepper

1 bunt dill

bakepapir

aluminiumsfolie

 

SLIK GJØR DU:

Fileter laksen, skjær bort buk, hale og front slik du får to pene fileter

Fjern bein, en nebbtang er praktisk å bruke til dette

Legg den ene fileten med skinnsiden ned på en tallerken

Dynk over 1 eggeglass med akevitt

Bland sukker, salt og nyervervet pepper og og strø over begge filetene

Ha så over hakket dill

Legg filetene oppå hverandre med skinnsiden ut og pakk inn i 2 lag med bakepapir og aluminiumfolie

La gravlaksen  ligge  i kjøleskap i 3 døgn under forsiktig press

Smak på fisken etter 1 døgn for å sjekke om saltmengden bør økes

 

RÅD OG TIPS:

Frys gravlaksen minst ett døgn før servering for å være trygg mot snyltere.
(Gjelder spesielt villaks)  Frysingen kan skje både før og etter graving

Laksen kan oppbevares i kjøleskap 5-7 døgn.
Skal den brukes lenger enn dette må den fryses.

Gravlaksen  tåler  å fryses inn flere ganger uten at smaken forringes

Husk å dele laksen i passe stykker før du fryser den
så trenger du ikke ta opp mer enn nødvendig hver gang

Laksen må være fersk maks 3 dager gammel!
Blir den eldre enn dette mister du kontrollen på graveprosessen

Server med sennepssaus og godt brød.

Variant som bilder over, med urter og salat med rugbrød-crumble

 

(Oppskrift og tips er fra Astri Riddervold som har skrevet flere bøker om konservering av matvarer)

 

SLIK LAGER DU SENNEPSSAUS:

DETTE TRENGER DU:

2 ss sterk sennep

1 ss brunt sukker

1 eggeplomme

2 ss dill, finhakket

1 dl økologisk rapsolje

 

SLIK GJØR DU:

Bland sennep, sukker, eggeplomme og dill
spe med rapsolje litt etter litt mens du visper

TIPS!

For mer smak tilsett litt grov sennep
En fuktig klut under bollen du bruker er lurt for å holde alt stødig

 

Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.

Print Friendly

Leave a Reply

*

captcha *