Maschmanns Matmarked, Karenslyst allé 51, SKØYEN, 0279 OSLO

Hva er barbecue?

Hva er barbecue?

Hva er barbecue?

Barbecue er den amerikanske betegnelsen for mat som er kokt over indirekte varme med varm røyk over en lang tidsperiode.

Barbecue er en kokemetode utviklet av fattige og slaver i sørstatene. De stekte hele griser på denne måten. Nå brukes metoden ofte til å forberede billigere kjøttstykker med mye isprengt fett og bindevev, slik som svinenakke, ribbe uten flesk og oksebryst. Dette er stykker som må varmebehandles over lang tid slik at fett og bindevev brytes ned. Kjøttet er som regel gnidd inn med en krydderblanding som kalles for «rub» og blir servert med en spesiell barbecuesaus.

spare ribs, baby back ribs, St. Lois cut ribsHva slags kjøtt er best til barbecue?

De vanligste kjøttstykkene å bruke er oksebryst ( «brisket»), kylling, svinenakke blandet med saus ( «pulled pork»), okseribber og ulike former for svineribbe uten flesk som «baby back ribs», «St. Louis style ribs», «spareribs».

Krydder til Barbecue

De vanligste krydderne til barbecue, som man finner i de fleste krydderblandinger, er ulike former for chilipepper, svart pepper, laurbærblader, kummen, koriander, sennepspulver, salt og brunt sukker. Rosmarin, timian og salvie er også ofte brukt. Blandingen lages gjerne i store mengder, ofte en halv eller hel liter for et kjøttstykke. Etter at kjøttet har blitt gnidd inn med et godt lag krydder blir det som er igjen blandet med eddik og kjøttkraft som grunnlag for barbecuesausen.

 

Slik lager du verdens enkleste barbecuesaus!

Det blir nesten å stikke hodet frem med en slik overskrift. Det finnes nemlig like mange eller flere barbecuesauser som det finnes kokker. Oppskriftene er ofte hemmelige og har mange titalls av ingredienser. Men når sant skal sies, så trenger du ikke så mange ingredienser, ei heller en skog av tatoveringer og fippskjegg for å lage en bra barbecuesaus. Du trenger tre ingredienser.  2 deler med ketchup, 1 del honning og 1/6 del eddik. Kjør glatt i blender, ferdig. Så er det opp til deg hvor mye du vil jåle det opp. Kanskje en kopp espresso, litt paprika, chili, cola osv. osv.

 

Tilbehør til barbecue

Barbecue har en rekke tradisjonelle tilbehør dampede maiskolber, maispuré, stekte poteter, eplebiter bakt i brunt sukker og kanel, og coleslaw.

(kilde: snl.no)

 

Print Friendly

Leave a Reply

*

captcha *