ASPARGES – VÅRENS VAKRESTE EVENTYR!

OPPSKRIFTER MED ASPARGES:

GRØNNSAKENES KONGE

Aspargesen kalles for grønnsakenes konge.  Smakfull elegant i all sin enkelhet og smaker himmelsk sammen med en god og hjemmelaget hollandaise. Mye er sagt om denne struttende grønnsaken:- «Aspargesen skal kokes til konsistensen er såpass fast at kvinnen rødmer, men ikke så myk at mannen blir skamfull!»

Vinanbefalinger:  Dette skriver Vinmonopolet

DET HVITE GULLET FRA PFALZ

Vårens beste hvite kommer fra Pfalz i Tyskland og er av aller høyeste kvalitets-sortering. De hvite, tykke aspargesene fra Pfalz, er å regne som «Grand Cru» asparges. De er sjeldne, eksklusive og er svært ettertraktet – og smaker vidunderlig. Nyt denne delikatessen når de er i sesong og på sitt aller beste.

LES MER OM DET HVITE GULLET FRA PFALZ – HISTORIE, OPPSKRIFTER OG TIPS

Aspargesfest på Maschmanns

FUN FACT

  • Grønn og hvit asparges er egentlig den samme planten. Grønn vokser over bakken, mens hvit vokser under bakken.
  • Asparges er en staude (en flerårig plante). Den er i familie med liljekonvallen.
  • Ytterskallet av den hvite bør skrelles – det trenger du ikke med de grønne.
  • Det er vanlig å knekke av den nederste delen både på de grønne og hvite – dette kan du lage suppe av.
  • Det tar tre år fra frøene går i jorda til første innhøsting.
  • Hvit asparges er en av de mest arbeidskrevende grønnsaker å dyrke frem.
  • Den kan vokse opp mot 18 cm på et døgn.
Asparges fra Provence med kalveschnitzel

ASPARGES-HISTORIE

  • Asparges har blitt dyrket av mennesker siden 3000 f.Kr. Den ble først dyrket i Middelhavsregionen i hele Nord-Afrika, Europa og Midtøsten.
  • Egyptere brukte asparges som gaver til gudene. Det er funnet bilder av asparges i graver.
  • Grekere og romere likte den søte smaken av asparges og betraktet det som en delikatesse.
  • Grekerne høstet vill asparges, men romerne utviklet hageteknikker for å maksimere produksjonen av grønnsaken.
  • På 1600-tallet hadde Kong Ludvig VIX av Frankrikes gartnere dyrket asparges i drivhus for å la ham ha grønnsakene hele året.