ALT DU TRENGER Å VITE OM OLIVEOLJE

FAKTA OM OLIVEN

  • Olivenolje er en vegetabilsk olje fra oliventreet og hele 95% av verdens oliventrær vokser ved Middelhavet.
  • Innhøsting av oliven skjer fra oktober til februar. Jo senere oliven høstes, jo mildere smak.
  • All oliven er grønn for siden å bli mørkere og sort ved modning.
  • Spania er verdens desidert største produsent av olje fra oliven etterfulgt av Italia og Hellas.

FAKTA OM EKSTRA JOMFRU OLIVENOLJE

Jørgen Lund er den aller fremste i Norge på olivenolje. Jørgen har laget en nyttig PDF OM EKSTRA JOMFRU OLIVENOLJE.

HVORDAN KJØPE RIKTIG OLIVENOLJE?

  • SJEKK DATO FOR INNHØSTING  eller best før dato. Olivenolje er bare på topp i ett år.
  • SJEKK OPPRINNELSE – Etiketten skal si noe produksjonssted og produsent eller til og med hvilken olivensort. (De gamle romere gjorde det på den måten.)
  • MØRK FLASKE – Flasken skal være mørkt glass, lyst glass kan gi en oksidert olje.
  • GOD OLJE ER SOM VIN – tenk på hvilken mat du skal servere og velg olje deretter. Kraftige oljer til rødt kjøtt mildere oljer til sjømat og salat.
  • Forhold deg kun til den aller beste olivenoljen, ekstra jomfru. Oljen er kaldpresset og skal før tapping på flaske testes både «kjemisk» og «smaksmessig». Hvis den tilfredsstiller kravene i testene blir den kategorisert som «ekstra jomfru olivenolje». Du får en flaske med flytende gull med farge, smak, aroma, sunnhet og antioksidanter.
Olivenolje og tomater

Maschmanns økologiske olivenolje er presset og tappet på Sicilia oktober 2021. Det er den første tapningen av oliven fra Frantoi Beretta, en av de aller fremste i verden på olivenolje.

Merking av olivenolje

SLIK SKAL DET GJØRES

MASCHMANNS ØKOLOGISKE EKSTRA JOMFRU OLIVENOLJE – La oss se hva vi kan finne ut der.

  • PÅ forsiden så finner du navn på type oliven som er brukt. 50% nocellara del bellice og 50% biancolilla.
  • På baksiden finner du dato for innhøsting og holdbarhet.
  • På baksiden finner du også informasjon om produksjonsmetode, produksjonssted og produsent.
  • På nettsidene til Frantoio Beretta  finner du mye mer informasjon om oljen. En nyttig PDF om Terra-oljen kan du lese her.
    Maschmanns økologiske ekstra jomfru olje er en «Terra» mer er likevel spesiell. Det er den aller første tapningen av sesongens Terra-olje.