
Reindyrskank med rotgrønnsaker, sopp og grønnkål.
Reinsdyrskank fra Røros, fersk skogsopp og høstens rotgrønnsaker er smaken av høst. Unike råvarer i sesong tilberedes raskt i en gryte som så får kose seg en god stund i ovnen. Glem vin som smaksetter og bruk heller nypresset most av høstens epler som gir en fabelaktig syre til denne retten. Det er bare å invitere venner til fest og sette din beste vin til lufting.
DETTE TRENGER DU TIL 4:
- 4 reinsdyrskank (4-500 gr stk)
- 4 gulrøtter, kuttes i grove biter
- 4 persillerøtter, kuttes i grove biter
- 2 pastinakk, kuttes i grove biter
- 20 små løk ( rød og gul)
- 300 gram gresskar (biter a 3×3 cm)
- 1 liter viltkraft
- smør (til bruning av kjøtt og kantareller og smørdamping av grønnkål)
- 150 gram sopp
- 4 blader med grønnkål, grovrevet uten stilk
- 8 einebær
- 2 ts salt
- 2 ts kvernet pepper
- 4 ss tyttebærsirup
- 2 dl Ringi Eplemost
SLIK GJØR DU:
- Sett stekeovnen på 150º C
- Brun reinsdyrskankene i smør i en stor jerngryte
- Ha over eplemosten og la det koke inn i 3 minutter
- Ha i kuttede grønnsaker, slå over viltkraften og krydderet
- Gi gryten et raskt oppkok, sett på lokk sett den inn i forvarmet ovn
- Ta av lokket etter en halv time og la gryten stå i ytterligere to timer i ovnen
- Gryten skal ut av ovnen når kjøttet slipper fra beinet på skanken
- Smørstek soppen i 3 minutter
- Smørdamp grønnkålen i 30 sekunder i litt vann, salt og en klatt smør
- Dander alt pent på varme tallerkener
- Rotgrønnsaker, skank, sopp, grønnkål og glaser det hele med den deilige stekesjyen
REISNDYRSKANK: YTTERLIGERE OPPLYSNINGER, RÅD OG TIPS
- Denne gryten er tilsatt godt gresskar og trenger strengt tatt ikke noe ekstra tilbehør.
- Skal du ha eplemost i denne retten, velg en eplemost som har nok syrlighet.
- Trenger du mer tilbehør er det godt med kokte småpoteter eller potetpure.
- Om du ikke har en stor jerngryte for hånden kan du bruke langpannen i ovnen som du dekker med folie første halve timen.
Husk å smake på maten underveis og smake til før servering
- hvor mye salt og pepper?
- trengs det ekstra syre?
Salt – Her brukes to typer:
- en til koking og og i gryter og et godt fingersalt til krydring og siste finish.
Pepper – Mye variasjon i utvalg og kvaliteten på pepper.
- Unn deg en skikkelig pepperkvern og et godt pepper som f.eks Herbaria som har flere typer pepper til ulike formål.
- Husk også at du kan justere grovheten på hel pepper avhengig av hvor stramt du justerer kverna, jo strammere jo finere kverning.
Sitron – alle kokkers gode venn.
- Om du ikke er helt fornøyd med smaken, synes noe mangler, så skvis inn litt sitron.
Dette drikker du til reinsdyrskank
- RIngi Eplefryd
- Kjøttet er magert og trenger derfor ikke alt for mye tanniner i vinen.
En rik, fruktig og sødmefylt rødvin vil passe. For eksempel en
vin av god kvalitet fra Chianti.