
NORMANDE, KUA FRA NORMANDIE
Normande er en melkeku med aner tilbake til vikingtiden. Noen mener sågar at det er er kobling til den norske Telemarkskua. Normande-kyrne leverer førsteklasses og smaksrik melk. Lokale meierier kvitterer med å lage fløte, smør og AOC oster. Når kyrne har nådd pensjonsalderen får de nyte sitt otium 1 års tid utendørs med saftig grønt gress.
Du kjenner kanskje Normandie best med referanse til D-dagen 6. juni 1944. Normandie er mye mer enn det. Cider, Calvados og utmerket kveg som gir melk og kjøtt i verdensklasse.

OM REGIONEN
- Normandie er i areal like stort som Jylland.
- Navnet har de fått folket fra nord, vikingene.
- Regionen er kjent for Sider og Calvados.

OM RASEN NORMANDE
- 20 900 gårder avler frem kurasen Normande.
- Stamfar til flere av kvegrasene i Sør-Amerika.
- Stammer fra Telemakskua?

OM AVLSARBEIDET
- Fokus på avl siden 1883.
- Høy standard på kveget.
- Tilpasset til å spise grovfor.
Normandie ligger opp mot den engelske kanal, der salt og mineraler fra havet blåser innover i landet, og gir frodig gress og gode beiteforhold. Storfeet beiter utendørs nesten hele året, takket være det milde Normandie-klimaet.

OM BÆREKRAFT
- Rasen ble redusert under og etter 2. verdenskrig.
- Nå bærekraftig med over 2 millioner dyr.
- Fokus på sporbarhet og dyrevelferd.

MÅLET MED NORMANDE
- Produsere melk av ypperste kvalitet til meieriene i regionen.
- Meieriene kvitterer med AOP-oster Camembert de Normandie, Livarot og Pont-l’Évêque.
- Skape godt kjøtt med god marmorering.
- Slakteriene selekterer og modner kjøttet til tørrhengt delikatessekjøtt.

OM CÔTE DE BOEUF
- Fra 5-7 år gamle kyr.
- Kun utvalgte dyr tørrhenges.
- 2 uker vertikal tørrhenging.
- 2-7 uker videre modning.
- Maschmanns Normande Côte de Boeuf er tørrhengt i 4 uker.