
MATHISTORIEN PÅ 1 MINUTT
Menneskene har vært på jorda i millioner av år. Om vi for enkelhets skyld koker alt ned til 1 år, så blir det omtrent slik.
- Fra 1/1 og til nyttårsaften morgen har du vært en jeger og samler.
- Kosten din har hatt sesongvariasjoner og bestått av dyr, fisk, fugl, skalldyr, egg, nøtter, frø, frukt, bær, og grønnsaker.
- Ut på dagen 31/12 så begynte du med jordbruk.
- Sent på kvelden, kvart på tolv foredlet du kornet til hvitt mel og innførte sukker.
- 1 sekund før midnatt ble du fortalt at fet mat og smør* var farlig og kunne gi deg hjerteinfarkt.(*les mer om smøret under. Det er nok ikke så farlig som det vi har blitt fortalt.)
I 1984 delte Time Magazine et ikonisk bilde som indirekte utløste en fedme- og diabetesøkning over hele verden. i 2014 kom Time Magazine med en beklagelse. Det hadde tatt feil og friskmeldte smøret. Her i landet kommer det trolig en friskmeldingen av smør neste sommeren. Da kommer de nye Nordiske kostholdsrådene. Rådene er ute på høring. I hørings-rapporten kan vi lese under kategorien fett og oljer: Intake of butter was not associated with risk of CVD. Vi tar det på norsk: Inntak av smør var ikke assosiert med risiko for hjerte- og karsykdom.