MASCHMANNS PIZZABAKER DELER SINE BESTE TIPS
Du ønsker å lage den perfekte italienske pizza. Da er det tre faktorer som er ekstra viktig å få på plass.
- Du må lage en god pizzadeig (eller kjøpe den ferdig på Maschmanns)
- Lag en god pizzasaus med de aller beste tomatene (San Marzano får du kjøpt i Markedet)
- Høy varme i ovnen er viktig. (Roman style pizza liker seg litt under 400ºC, Napoli pizza godt over 400ºC)
… alt det andre er øving og feiling. Bake ut deigen, toppe den ferdige bunnen, steke perfekt osv. Bakeriet har ferdige kit med bakeklar pizzadeig, tomatsaus, mozzarella og utbakningsmel. Og øver du like mye som Maschmanns pizzabakere går alt unna på 2 minutter. (VIDEO)
Maschmanns Pizza from Maschmanns on Vimeo.
Pizza Work Shop Pizza Margherita
OPPSKRIFT PÅ ROMAN STYLE PIZZADEIG:
- 900 gram pizzamel tipo 0 eller 00 (hold av et par never til utbakingen)
- 1/2 liter kaldt vann (Kjøleskapkaldt)
- 1 dl olivenolje
- 1/2 ss salt
- 1/2 ss sukker
- fersk gjær på størrelse med en ørliten ert
SLIK GJØR DU:
- Elt deigen i 30 minutter, lar den hvile i 30 minutter.
- Del opp deigen i leiver på 200 gram, dekker emnene med plast og lar alt hvile 4 timer i romtemperatur.
- Oppbevar alt på kjøl til dagen etter eller lenger. Alt avhengig av hvilket mel du har brukt.
PIZZA FRA NAPOLI
Oppskrift på pizza fra Napoli er enkel. Du trenger 100% mel, 65% kaldt vann, 3 % havsalt og 0,2 % gjær. Informasjonsvideo om å lage deigen finner du her.
- For å kunne kalle en pizza napolitansk, må deigen ikke inneholde annet enn mel, vann, salt og gjær.
- Melet må være av type «0», «00» eller en blanding av disse.
- Deigen må blandes for hånd, eller med en lav-hastighets mikser.
- Bunnen skal ikke bakes ut med kjevle, kun med hendene.
- Pizzaen stekes hurtig (ca.60 – 90 sekunder) i en ovn ved høy temperatur 360–400 °C).
UTBAKING AV PIZZA
SEMOLINAMEL er lurt å bruke til utbakning av pizza. Semolinamelet bidrar til at deigen ikke trekker seg sammen ved utbaking. Øvelse gjør mester. Den perfekte pizza er ikke så langt unna om du øver deg litt.
STEKING AV PIZZA
- De fleste ovner hjemme har 275ºC till 300ºC
- En proff pizzaovn kommer opp i 400ºC og høyere
- En pizzastein eller pizzastål hjelper om du steker i en hjemmekomfyr.
- En bred stekespade til å ha pizzaen inn i ovnen er også greit å ha.
(Det er lurt med litt mel på spaden slik at ikke pizzaen klistrer seg fast.) - Om du bruker deig fra kjøleskapet, la den temperere 20 minutter før bruk.
ITALIENSK PIZZA
Originalen er fra det sørlige Italia og området rundt Napoli. Pizza var opprinnelig et stykke brød med tomatsaus, og det er det fremdeles i Napoli, enkelt. Toneangivende pizzaer er Pizza Marinara og Pizza Margherita. Marinara er med tomatsaus og oregano mens den mer kjente Margherita er toppet med mozzarella og basilikum. Verdens eldste pizzeria L’Antica Da Michele i Napoli har faktisk kun hatt disse to pizzaene på menyen siden starten i 1870.
PIZZA FUN FACT
Pål Bang-Hansen studerte film i Roma på 60-tallet og ble begeistret for den tynnbunnede roman style pizzaen. Han ringte hjem til flere kjøkkensjefer i hovedstaden og fortalte begeistret om pizza og mente at dette var noe de burde satse på. Det hadde ikke kjøkkensjefene noen tro på. I dag er nærmere 20% av det som selges i restaurantbransjen pizza.