Klassisk risotto med Parmaskinke og parmesan
Risotto er Italia like mye som pizza. Det mener i hvert fall mange italienere bosatt opp i de nordligste regionene. I Parma-regionen matcher de risottoen med sin Parmaskinke og sin Parmesan. Med de beste råvarene og et kvarters jobb på kjøkkenet ender du opp med smakfull klassisk risotto.
DETTE TRENGER DU:
- 1 løk, finhakket
- 2 ss rapsolje
- 300 g risottoris
- 4 dl hvitvin 8 dl kraft (okse, kylling eller grønnsakskraft)
- 2 ss smør
- 4 ss finrevet Parmigiano Reggiano
- Salt og pepper
- 1 pk aspargesbønner
- 8 skiver Parmaskinke
SLIK GJØR DU:
- Fres løken i rapsolje til den er blank og myk i en kjele.
- Ha i de uskylte risottorisen og la frese under omrøring i 2 minutter.
- Ha vinen i kjelen og kok under omrøring til vinen er kokt inn i risen.
- Rør hele tiden.
- Spe med en øse kraft.
- Kok under omrøring til kraften også er kokt inn.
- Fortsett til all kraften er i kjelen.
- La koke til risen er al dente. Det vil si ferdigkokt, men fortsatt har en fast kjerne.
- Dette tar totalt 12-15 minutter.
- Dra kjelen av varmen og ha i aspargesbønnene.
- Vend inn smør og Parmigiano Reggiano.
- Smak til med salt og pepper.
- La risottoen hvile i 3-5 minutter.
- Server risottoen toppet med skiver av parmaskinke.