Hvordan skape det perfekte måltid?
Det perfekte måltid
– er flotte råvarer tilberedt riktig med drikke som matcher maten. Maten ser god ut og nytes rundt et flott dekket bord med gode venner. Det er ofte så enkelt som det. Hva skiller et godt måltid mot det perfekte måltid? Mange har sikkert opplevd at samme måltid smaker ulikt selv om det tilsynelatende har vært laget og servert på samme måten. Er det slik at det er flere sanser som spiller inn på opplevelsen av et måltid?
Alle sansene spiller på lag
RELATERT: Neurogastronomi – er det som påvirker oss når vi spiser og drikker
Syn, lukt, hørsel, smak og berøring er våre 5 sanser. En vinkelner heller opp og forteller om vinens vei fra drue til glass. Du løfter glasset, snurrer, ser, lukter og smaker. Hele opplevelsen fra presentasjon til smak bestemmer din oppfatning av vinen.
Sansenes teater
Spill rett bakgrunnsmusikk
Forskere har lenge vært opptatt av å finne ut av hvilke sanser som spiller på lag når man spiser og drikker. En vin som teknisk sett er helt perfekt, servert til riktig temperatur og i riktig glass kan smake ulikt bare på grunn av bakgrunnsmusikk. En gruppe med vinkyndige fikk servert like viner de skulle vurdere med musikk av hhv. Mozart og Tsjaikovskij i bakgrunnen. Med Mozart i bakgrunnen ble vinen vurdert som mer fruktig, sødmefull og aromatisk.
Tilfør det sprø elementet
RELATERT: Gjør noe sprøtt med maten
Lyden av sprøtt potetgull, knasingen i en rå gulrot og brusing av øl er eksempel på lyder som er med på å påvirke smaksopplevelsen. Hvor du er, hvem du er sammen med og stemningen rundt bordet er også faktorer som påvirker hvordan du opplever et måltid.
Men uansett starter både det gode måltid og det perfekte måltid med de aller beste råvarene.