Bondebønner fra Piemonte
F AVE ALLA P EMONTESE
Bondebønner har mange navn:
Valskbønne, hestebønne, fevesbønner, åkerbønne,
bondevikke, åkervikke og hagebønne.
Bondebønne (Vicia faba) er en gammel kulturplante framiddelhavsområdet
som ble dyrket av egyptere, romere og grekere. Hos bondebønner anvendes,
i motsetning til alminnelige grønne bønner, bare kjernene og ikke belgene.
Bønnene kokes vanligvis i lettsaltet vann i 20 minutter.
De kan deretter serveres varme, eller kalde i salater.
O P P S K R I F T :
Bondebønner slik de bl. a. tilbereder dem
i matfylket Piemonte.
F A V E AL L A P I E MO N T E S E
DETTE TRENGER DU TIL 4 PERSONER:
2 kg bondebønner renset
( 1 kg bønner gir 200 rensede bønner)
2 dl kremfløte
50 gram fontina (alt. ridderost) i skiver
salt
SLIK GJØR DU:
La bønnene koke i lettsaltet vann i 10 minutter.
Sil av og ha de over i en stekepanne.
Hell over fløte og la dette putre i 10 minutter
til fløten tykner og bønnene er møre.
Tilsett ost og la alt stå på platen til osten er smeltet.